Znanost
671 prikaza

Nova krvna pretraga predvidjet će rak dojke 2-5 godina prije pojave bolesti

Analiza krvi
Thinkstock
Nova krvna pretraga moći će precizno predvidjeti hoće li žena oboljeti od raka unutar sljedeće dvije do pet godina

Slične pretrage također se razvijaju kako bi se preduhitirio Alzheimer i bolesti srca. Ali postavlja se pitanje: biste li željeli znati što vas čeka?

Posljednjih godina više se pričao o raku dojke, između ostalog i zahvaljujući zvijezdama poput Angeline Jolie, koje je više puta istaknula koliko je bitno na vrijeme otkriti tumor. Dosad je za mnoge vrste karcinoma dojki nedostajala mogućnost rane detekcije, no to će se sve promijeniti. 

Znanstvenici sa Sveučilišta u Copenhagenu stvorili su krvnu pretragu koja može prilično precizno predvidjeti hoće li žena unutar sljedeće dvije do četiri godine oboljeti od raka dojke. 

Prema predviđanju Susan Komen zaklade, ove godine pojavit će se 231.840 slučajeva invazivnog raka dojke, a od te vrste karcinoma u 2015. će vjerojatno umrijeti oko 40.300 žena. Liječnici opetovano ističu koliko veliku ulogu u liječenju i preživljavanju igra rano otkrivanje bolesti.

Uz ranije otkrivanje - veća šansa za izlječenje

Mamografija | Author: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL

Danski znanstvenici su temeljili svoje istraživanje na populacijskoj studiji u koju je uključeno 57.000 ljudi koje je dansko Društvo oboljelih od karcinoma pratilo više od 20 godina. Sudionici su prvi put pregledani između 1994. i 1996. godine, te se dali krv koja je zatim skladištena u tekućem nitrogenu.

Znanstvenici su iskoristili uzorke krvi 400 žena koje su bile zdrave kad su prvi put pregledane, ali su oboljele od raka dojke dvije do sedam godina nakon davanja prvog uzorka. Također su testirali svoje metode na drugim grupama sudionika istraživanja iz 1997. godine i rezultati su bili identični.

"Pokazalo se da smo u pravu u 80 posto slučajeva", izjavio je znanstvenik Rasums Bro i dodao: "80 posto je isto koliko postiže i mamografija, s tim da u toj situaciji gledate osobu koja je već bolesna".

Novi test razlikuje se od drugih zbog toga što mjeri više biomarkera kod zdrave osobe kako bi uvidio hoće li se ona s vremenom razboljeti. Drugi testovi gledaju u pojedinačne biomarkere, kao što je mutacija BRCA gena.

Ovakva nova otkrića prvenstveno su vrijedna pažnje jer povećavaju šansu da se karcinom rano otkrije, što znači da će osoba prije krenuti na terapiju i imati veću šansu za izlječenje. "Od 1990., smrtnost u slučajevima raka dojke pala je za 34 posto, upravo zbog rane detekcije i učinkovitih terapija", ističe Susan Brown, direktorica Susan Komen zaklade. "Ali znamo da mamografija nije savršena. Obećavajuća istraživanja koja pomažu pri sve ranijem otkrivanju raka, uključujući i analizu krvi, jednog bi dana mogla pružiti ženama veće mogućnosti da odaberu što će dalje", prenosi Yahoo!.

Iako su najnovija otkrića vrlo uzbudljiva, Bro ističe da su potrebna daljnja testiranja prije nego ova metoda bude u širokoj javnoj upotrebi. U međuvremenu njemačka dijagnostička tvrtka Sphingotec planira pustiti u opticaj dvije vrste krvnih pretraga kojima će se moći predvidjeti kolika je šansa da žena oboli od raka dojke. Ovaj test će pomoći u pokazivanju pod kolikim je rizikom žena, bez obzira na njezine genske predispozicije ili činjenicu da posjeduje BRCA gen, tako što će identificirati koncentraciju peptida neurotenzina i enkefalina u krvi, koji su povezani s rakom dojke. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.