Znanost
2954 prikaza

Kataklizma: Ovo je super-erupcija koja može uništiti Zemlju

Erupcija vulkana
Thinkstock
Znanstvenici navode kako će se Zemlji dogoditi super-erupcija, a zadnja koja se dogodila bila je prije 26.500 godina na Novom Zelandu

Kada bi se dogodila super-erupcija vulkana, eksplozija bi izbacila toliko puno pepela u atmosferu da bi to poremetilo vremenske prilike na cijeloj planeti narednih nekoliko godina. Zavladila bi velika glad, katastrofalna zdravstvena kriza, te međunarodni nemiri. Povrh svega toga, o mogućoj super-erupciji bismo saznali prekasno i imali bi samo godinu kako bi se pripremili za tu kataklizmu.

Američki znanstveni do ovih su saznanja došli nakon što su istraživali kvarcne kristale koji su ostali nakon magme nastale uslijed super-erupcije vulkana prije 760.000 godina na području današnje Kalifornije, i tako došli do zaključka da bi Zemlja bila potpuno uništena ukoliko bi se sličan fenomen ponovio, piše Daily Mail.

“Ovakvi fenomeni se događaju iznenada. Naime, u znanstvenom smislu, ako saznate da će Zemlja biti uništena za godinu dana, to je prilično iznenada”, naveo je Guilherme Gualda, znanstvenik koji je sudjelovao u istraživanju.

Istraživanje je provedeno u Bishop Tuffu u Kaliforniji, na mjestu gdje su i dogodila super-erupcija prije 760.000 godina. Erupcija je tada napravila krater dug 30 kilometara i širok gotovo 17. Danas se u toj uvali nalazi dolina - Long Valley Caldera.

U povijesti svijeta dogodilo se nekoliko ovakvih fenomena. a ‘najmlađa’ super-erupcija dogodila se prije 26.500 godina na Novom Zelandu, u vulkanskoj zoni Taupo. Erupcija je dobila ime Oruanui.

Prije 40 tisuća godina velika erupcija dogodila se u današnjem Campi Flegreiju u Italiji.

Jedan je super-erupcija zahvatila današnju Indoneziju - na Sumatri prije 75.000 godina, dok su se na američkom tlu u zadnjih dva milijuna godina dogodile tri super-erupcije.

Znanstvenici ističu da Zemlju čeka barem još jedna super-erupcija i nećemo je izbjeći, ali ona se neće dogoditi još jako, jako puno godina.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar mato
    mato 10:01 24.Srpanj 2016.

    to su samo predpostavke!