Znanost
1330 prikaza

Katastrofa: Nestaju pingvini iz najpoznatije kolonije

Kraljevski pingvini
Pinterest
Nekada ih je bilo pola milijuna parova, sada ih je manje od 60.000 parova, a zahvaljujući globalnom zatopljenju niti budućnost se ne čini svijetla

Velika kolonija kraljevskih pingvina na otoku Île aux Cochons ili otoku svinja, na pola puta između JAR-a i Antarktike srozala se na samo 10 posto svoje nekadašnje populacije. 

Na tom francuskom teritoriju u arhipelagu Crozet u Indijskom oceanu prije tri desetljeća izbrojano je 500.000 parova, a današnje procjene, napravljene na temelju snimki iz helikoptera koji je nadlijetao otok 2016. te snimljenih satelitom, kažu da tamo jedva ima 60.000 parova.

 Znanstvenici su otok posljednji puta posjetili 1982. godine, kada su brojali pingvine na otoku.

"Ova vijest je jako loša, i strašno nas deprimira", kaže Henri Weimerskirch, jedan od autora istraživanja koje je objavljeno u Antarctic Science. On je bio član ekipe i 1982. i 2016. godine. 

Kraljevski pingvini | Author: Pinterest Pinterest
Nije, pri tome, niti do kraja jasno zašto je došlo do pada u brojkama, iako je jedan od spomenutih krivaca svakako globalno zatopljenje koje je odigralo ulogu, piše The New York Times, i kod drugih kolonija iste vrste. 

Istraživači kažu kako planiraju otići tamo te prebrojati pingvine, no to neće biti moguće do kasne jeseni 2019. godine, radi cijene i vremena. Otoku, koji je svojevrsni rezervat, nije lako pristupiti, a životinje se ne može vidjeti iz mora jer je kolonija u unutrašnjosti.

"Donedavno nismo mislili da su ugroženi, ali čini se da smo bili u krivu. Danas parova onda ima između 1.5 i 1.7 milijuna", kaže Weimerskirch, šef Chizé centra za biološka istraživanja.

Otok svinja | Author: Google Maps Google Maps
Kraljevski su pingvini drugi na planeti po veličini populacije, iza carskih pingvina. Ne grade gnijezda, nego izlegnu jedno jaje nad kojim brigu izmjenjuju oba roditelja koja ga drže u abdominalnom džepu puna dva mjeseca. Kraljevski pingvini napuštaju svoje mlade i plivaju na jug kako bi tražili ribu i lignje na području gdje se toplije vode spajaju s frontama s Antarktika. Ukoliko ne pronađu hranu, i ne vrate se na vrijeme, njihovi će potomci umrijeti od gladi.

Upravo su tu i krenuli problemi, i to 1997. godine kada je El Niño povisio temperature i "gurnuo" njihove izvore hrane dodatno na jug tako da su svi pomrli prije no što su se pingvini vratili potomcima s hranom.

Kraljevski su pingvini generalno te godine desetkovani, no čini se da su se populacije na obližnjim otocima, poput one na Possesion otoku, vrlo brzo oporavile. Radi toga su znanstvenici pretpostavili da se oporavila i ova kolonija na otoku veličine Manhattana.

Kraljevski pingvini | Author: Pinterest Pinterest
Weimerskirch nagađa da su u pitanju, možda, bolesti, paraziti ili pak doseljavanje neke životinje koja im je prirodni neprijatelj. Možda je tako malo hrane u okolici da svaki puta zaista prežive samo najjači pilići. Postoji i mogućnost da se dio pingvina naprosto odselio.

Weimerskirch kaže kako su na obližnjem otoku, koji je bio nenaseljen, primijetili novu koloniju no pingvina nema dovoljno da objasni ili nadoknadi takav pad. Osim toga, pingvini se nevoljko sele, jako su vezani uz teritorij na kojem odrastaju.

Evolucijski biolog Emiliano Trucchi sa sveučilišta Ferrara ove je godine objavio rad u kojem prognozira kako će pingvini na tom području do 2100. godine u potpunosti izgubiti staništa te biti prisiljeni na relokaciju. U to doba nisu računali na ovu vrstu "lokalnog problema", što će zasigurno uvelike odmoći u cijeloj priči.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Lonsalotta
    Lonsalotta 01:47 02.Kolovoz 2018.

    Dobrodošli na najbolju stranicu sex dating ==>> Sexydrom.com

  • MaryellenGraves 23:28 01.Kolovoz 2018.

    Google sada placa 40.655 dolara mjesecno koji radi s Onlijem iz kuce i zaradi kao puno radno vrijeme. Ovaj je posao vrlo jednostavan za rad s pola radnog vremena i redovita zarada je bolja od bilo kojeg drugog posla. Sada ... prikaži još! svaka osoba može dobiti ovo. posjetite ga.>>> Ecash10.COM