Znanost
1673 prikaza

Kitolovac u svemiru: Harpunom skuplja smeće u orbiti

Svemirski otpad
NASA
Britanski satelit pokreće mrežu, jedro, harpun i membranu za skupljanje "svemirskog otpada"

Britanski satelit uspješno je upogonio mrežu koja će u svemiru "hvatati" otpad koji pluta ili lebdi oko Zemlje. Pokus, koji je sniman, odvio se više od 300 kilometara iznad Zemlje. Dio je to niza pokušaja koji će predstaviti različite tehnologije za uklanjanje "svemirskog smeća"  koji kruži oko naše planete.

Godine 1978. znanstvenik Donald Kessler upozorio je da se u našoj orbiti, kako šaljemo nove satelite, povećava količina svemirskog otpada, koji se ubrzano gomila i predstavlja sve veću prijetnju. To gomilanje opasnog otpada do kojeg dolazi uslijed niza velikih sudara u niskoj zemljinoj orbiti, prozvano je Kesslerovim sindromom. Budući da je on na djelu, znanstvenici su se počeli brinuti što bi se moglo dogoditi ako izgubimo dragocjene podatke kojima 'upravljaju' sateliti , pa su počeli razmišljati kako se riješiti problematičnog smeća i spriječiti Kesslerov sindrom.

Svemirski otpad | Author: NASA NASA

Oko 7,500 tona otpada trenutno besciljno lebdi iznad naših gava, što je velika opasnost za satelite koji kruže oko planete, a koji su vitalni za funkcioniranje tehnologije, infrastrukture i biznisa sve više kompanija. Satelit RemoveDebris snimio je videozapis cijelog eksperimenta.

Kratka sekvenca pokazuje malenu spravu veličine kutije cipela koja se "kotrlja" 6-8 metara ispred letjelice koja je razvijena na Sveučilištu Surrey. Odjednom mreža ispaljena iz satelita 'uhvati' kutiju i povuče ju, a to je "prikaz" toga kako bi lovilica trebala zaista funkcionirati.

"Satelit tj. sprava je napravila sve što smo od nje očekivali", rekao je prof. Guglielmo Aglietti, direktor Surreyovog svemirskog centra.

"Smeće je letilo okolo točno kao što smo pretpostavili, i jako smo sretni što je satelit sam zaključio što treba, i koju putanju preuzeti da uspješno uhvati smeće", kaže.

Da je to bilo pravo "hvatanje" mreža bi bila povezana s većim satelitom koji bi onda povukao smeće iz svemira. Budući da je to bila samo demonstracija i da je kutija ispuštena namjerno, i kutija i mreža će pasti prema Zemlji same od sebe. Mnogo se razgovaralo i teoretiziralo o čišćenju "svemira", ali satelit Surrey prvi je koji isprobava praktična rješenja.

Uz to RemoveDebris će testirati novi sustav fotoaparata tj. kamere za praćenje smeća u orbiti, i opet je "lovak" ispušten u svemir da znanstvenici vide kako će se kamera ponašati.

Sateliti u Zemljinoj orbiti | Author: NASA/JPL NASA/JPL

Praćenje svemirskog smeća je težak zadatak. Napravljen je katalog 19.000 objekata od kojih je 2.000 aktivnih satelita, a ostalo je smeće i otpad. S obzirom da se mogu detektirati objekti veći od jednog centimetra vjerojatno je da oko Zemlje "pluta" 750.000 komada smeća.
 
Hugh Lewis razvio je kompjuterski model koji uz pomoć statističkih podataka računa koji su objekti (i na kojoj putanji) vjerojatniji da se s nečime sudare. Model informacije vuče iz različitih svemirskih agencija. Lewis ističe kako će menadžment svemirskog prostora postati ozbiljan izazov u budućnosti.

Harpun za izlov "svemirskog smeća" | Author: NASA NASA

Sljedeće će godine biti će demonstracija harpuna koji može "zarobiti" objekte u svemiru. I konačno, RemoveDebris će implementirati veliku membranu - koju nazivaju "jedrilicom", koja će četkom "četkati" gornji sloj atmofere te strmoglaviti otpad u "destruktivan pad" prema Zemlji.

Orbitom plutaju milijuni odbačenih komada metala i drugih materijala - sve od starih komada raketa do razlivene boje. Bojazan je da bi ovo smeće s neba moglo postati značajna prijetnja aktivnim satelitima kojih je sve više.

Alastair Wayman je inženjer koji radi za zrakoplovni div Airbus, koji je također uključen u projekt RemoveDebris.

"To je zatvoreni krug, smeće udara u smeće i stvara još smeća, i to onda pluta iznad naših glava", rekao je Wayman za BBC News.

Svemirski otpad | Author: NASA NASA

Pitanje tj. problem "svemirskog smeća" posebno je zahtjevno jer su brojne tvrtke u fazi planiranja pokretanja i "dizanja" tisuća novih satelita.

Izbjegavanje sudara s ovim fragmentima znači da je potrebno više pažnje no prije pri lansiranju objekata u svemir. Svemirske kolizije ubrzano postaju problem nakon što kompanije poput SpaceX i OneWeb plan planiraju lansiranje mega-konstelacija koje će se sastojati od stotina satelita i letjelica, te će dramatično povećati broj objekata u orbiti.

UN preporuča da državne i privatne kompanije učine sve što je moguće da se reducira produkcija smeća te da se uklone starine koje se nalaze na putu operativnim satelitima. Stava su kako mali sateliti 25 godina nakon isteka "roka trajanja" i završetka operativnosti trebaju biti uklonjeni. Objekti ispod 600 kilometara udaljenosti od Zemlje sami će izgoriti, dok sve iznad treba aktivne mehanizme poput raketa da ih "spuste".
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.