Znanost
155 prikaza

Klimu zagađujemo s CO2 i bacanjem hrane

Voće i povrće
Thinkstock
Poljoprivreda je najveći izvor zagađenja atmosfere stakleničkim plinovima. Prestanak bacanja hrane mogao bi značiti razliku između opstanka i propasti čovječanstva

Od svih ekonomskih grana, najgori izvor stakleničkih plinova je poljoprivreda na koju otpada 20 posto cjelokupne emisije CO2 svijeta. Potsdamski institut za istraživanje utjecaja klimatskih promjena (PIK) stoga je predložio jednostavan način smanjenja emisije CO2 smanjivanjem količine hrane koja se baci svaki godine po cijelo svijetu. Riječ je o između 30 i čak 40 posto sve proizvedene hrane, odgovorne za emisiju oko pola milijarde tona CO2 godišnje.

Ovaj je članak dio naše pretplatničke ponude. Cjelokupni sadržaj dostupan je isključivo pretplatnicima. S pretplatom dobivate neograničen pristup svim našim arhiviranim člancima, ekskluzivnim intervjuima i stručnim analizama.
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.