Znanost
1838 prikaza

Kontracepcijska pilula ima 9 hormona - što znate o njima?

Kontracepcijske pilule
Getty images
Nova istraživanja pokazuju da dugotrajno korištenje kontracepcijskih pilula zaista mijenja strukturu ženskog mozga, ponašanja i osobina

Meksički batat temelj je kontracepcijske pilule, sredstva koje je, slažu se i sociolozi i liječnici, oslobodilo žene kao nikada prije. Umjesto da svoje dvadesete i tridesete koriste za prematanje pelena, žene su sada imale priliku odškolovati se, uživati u seksu i same birati hoće li, i kada, imati dijete.

Kao i mnoga druga znanstvena otkrića i do kontracepcijske se pilule došlo relativno "slučajno". Godine 1942. profesor kemije iz Pennsylvanije u skromnom je batatu tražio jednostavan i jeftin izvor progesterona. Hormon se u to doba koristio kako bi se sprječavali spontani pobačaji i kao terapija za žene koje prolaze kroz menopauzu.

Russell Marker, dotični kemičar, već je iznašao način kako napraviti progesteron od kemikalija u određenim biljkama, poput divljeg japanskog batata, ali je bio nezadovoljan jer ta biljka nije bila dovoljno "bogata" hormonom.

Martin Pistorius A mozak budan Life Probudio se iz kome nakon 12 g. i rekao nešto zastrašujuće

Iz Meksika je prokrijumčario prvi gomolj (težak gotovo dvije kile) i ostalo je povijest. Hormon se uskoro počeo koristiti u proizvodnji kontracepcijskih pilula koje danas uzima svaka treća žena, a neke "na njoj" provedu periode od puberteta do menopauze.

No, piše BBC, pilula skriva tajnu. Proteklih su godina, pišu, znanstvenici počeli primjećivati kako mozak žena koje su na piluli izgleda radikalno drugačije od onih koje nisu. Mozak žena na pilulama postao je "više muški".

Došlo je i do određenih promjena u ponašanju, također. Žene na određenoj vrsti pilule nisu više dobre u verbaliziranju kao što su nekad bile. S druge strane, bolje su u prostornom snalaženju, nečemu što se smatra muškom karakteristikom. S druge strane znanstvenici su primijetili da se kod žena na piluli pojačaju i neke "ženske" karakteristike što ih je, pak, do kraja zbunilo.

Pilule zapravo ne sadrže estrogen i progesteron, već sadrže sintetičke verzije hormona koje su stabilnije i, laički rečeno, dulje traju. Njihov je posao maternicu učiniti negostoljubivom te podebljati sluz kod cerviksa.

No, piše BBC, iako su uspješni u tome da spriječe neželjene trudnoće, ipak nisu dostojna zamjena za naše prirodne hormone. Rezultat je to da sintetska verzija nikada neće imati isti efekt kakav ima sirovi progesteron.

Mjesečnica Zablude Znanost Bog je pogriješio - ženama ne trebaju menstruacije

Odavno je jasno i poznato da određene pilule kod nekih žena pojačavaju znojenje, debljanje, dlakavost tijela ili akne.

Razlog je, tvrdi studija iz 2012. godine, to što 83 posto žena iz SAD-a koje su na piluli uzimaju verzije čiji je progestin (alternativa za estrogen) napravljen iz muških hormona. Muški hormon koji te pilule koriste je bliski srodnik testosterona, anabolički steroid imena nandrolon koji je dovoljno jak da razvije tipično muške fizičke karakteristike.

Riječ je o supstanci koja se redovito koristi za doping. Kada je na njega 2015. bio pozitivan boksač Tyson Fury tvrdio je kako je to u sebe unio konzumirajući meso vepra koji nije kastriran.

To nije prvi puta u povijesti da žene koriste androgene supstance. Od četrdesetih do šezdesetih godina prošlog stoljeća žene su uzimale progestin u velikim dozama kako bi pomogao u tome da se spriječe spontani pobačaji, ali bilo je i nuspojava poput dubljeg glasa, dlakavosti i promjena na tenu, a svaka se peta ženska beba rodila s maskuliniziranim genitalijama koje su zahtijevale kirurški zahvat.

Žene u Saudijskoj Arabiji ZATOČENE Life Žele pobjeći: Tajni život i patnje arapskih princeza

Danas su doze mnogo manje, a hormoni se najčešće miješaju s sintetičkim estrogenom koji, u teoriji, poništava takve efekte na ženskom tijelu. No, i dalje ima nekih nuspojava.

"Progestini, čije su doze smanjene tijekom godina, i dalje su srodne kemijskoj strukturi testosterona, i mogu se vezati uz androgene receptore", kaže Regine Sitruk-Ware, reproduktivna endokrinologinja iz New Yorka.

S druge strane nova generacija sintetskih hormona djeluje tako da još dodatno "feminizira" ženu.

Osim što ti moćni steroidi utječu na korijen kose, žlijezde i kožu, također utječu i na mozak. Androgeni koji se oslobađaju u pubertetu kod muškaraca doslovno "preurede" strukturu mozga. Isto vrijedi i za žene, gdje relativno male količine testosterona omoguće da neki dijelovi mozga narastu, dok se drugi smanje.

Mnogo se, kažu znanstvenici, istraživalo fizičke i emocionalne nuspojave, ali ne i izvorište svega - mozak. Belinda Pletzer, kognitivna neuroznanstvenica sa Sveučilišta Salzburg 2010. odlučila napraviti istraživanje.

Scena iz filma o Nellie Bly Pionirka novinarstva Life 10 dana u ludnici: Bila je zdrava i sama se prijavila

Zanimalo ju je kako se ženski mozak mijenja tijekom svih faza menstrualnog ciklusa, no onda je u to istraživanje uključila i žene na piluli te im posvetila posebnu pažnju, a na kraju se odlučila odmaknuti od ciklusa te baviti samo ženama na pilulama - i starijoj verziji sa androgenima, i onoj koja nema androgene.

Uzela je muškarce, žene na piluli i one koje nisu na piluli te skenirala njihove mozgove. Ono što je pronašla jest da žene na piluli imaju povećane dijelove mozga koji su automatski povećani i kod muškaraca.

Jedini je problem bio što je bilo gotovo nemoguće razlučiti u kojem su postotku za to bile zaslužne pilule sa ili bez androgena.

Kasnija su istraživanja pokazala kako žene koje uzimaju pilule s androgenim progestinom imaju ograničeniji vokabular i bolje su u snalaženju u prostoru.

Druge su studije pokazale kako žene na oralnim kontraceptivima priče pamte poput muškaraca - važna je poanta, a ne finese. Imale su problema i u prepoznavanju emocija poput bijesa, tuge ili odbojnosti, što je, navodno, muška karakteristika. Čini se kako određeni tipovi pilule ženski mozak čine "muškijim".

Jeremy Richman (u sredini) Tajne uma Znanost Kćer su mu ubili 2012.: Nije izdržao, umro je od tuge

Pletzerino posljednje istraživanje, piše BBC, iz 2015. uspoređuje mozgove žena na dvije vrste (tipa) pilule s mozgovima žena koje nisu na piluli. Kod žena koje su unosile novi anti-androgeni progestin neki su dijelovi mozga bili povećani i utjecali su na njihovo ponašanje.

Riječ je o dijelovima mozga povezanim uz prepoznavanje lica i snalaženju u prostoru. Prepoznavanje lica je "ženska" osobina, što znači da je pilula pojačala jednu žensku i jednu mušku osobinu. Zaključak je kako žena može imati pojačane ženske i muške karakteristike. 

I kod žena na androgenim pilulama povećani su dijelovi mozga koji su izraženiji kod muškaraca.

Kontracepcijska je pilula, piše BBC, zasigurno jedna od najvećih dosega i izuma 20. stoljeća, no Pletzer primjećuje kako je doping tj. uzimanje steroida u sportske svrhe zabranjeno i smatra se lošim dok je u redu i opravdano da milijuni žena iste sastojke unose u svoj organizam.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.