Znanost
10276 prikaza

Misterij brončanog diska: Je li to drevno računalo?

Pored otočića Antikitere u Egejskom moru, pronađeni su dijelovi čuvenog astronomskog mehanizma

Podvodni arheolozi ovih su dana pronašli još jedan dio poznatog mehanizma iz Antikitere. Ovaj su uređaj izronili oko 1900. godine i do danas je ostao jedan od najvećih misterija iz vremena Stare Grčke. Od tada se lokacija, gdje je prije oko 2100 godina potonuo rimski brod, ne prestaje istraživati. 

Predviđa pomrčine

Mehanizam iz Antikitere ime je dobio po otočiću u Egejskom moru, smještenom sjeverozapadno od Krete, pored kojeg se nalazi arheološko nalazište. Ovaj uređaj zbunjuje arheologe i povjesničare već stotinjak godina. Riječ je o vrlo preciznoj astronomskoj napravi koja je proizvedena prije naše ere, a služila je da se točno predviđaju kretanja Mjeseca, Sunca i drugih planeta Sunčevog sustava, pa tako i izračunaju dani pomrčina. Pomoću uređaja su također mogli točno izračunati i datume drevnih Olimpijskih igara. 

Znanstvenici su ovim otkrićem ostali zapanjeni jer nisu mogli ni pretpostavljati da je u to vrijeme postojala tako sofisticirana naprava, a smatraju ga prvim analognim računalom.

 | Author:

Ovih dana podvodni arheolozi pronašli su na istoj lokaciji ostatke ljudskog kostura, zatim statue, ali i brončani disk koji jako podsjeća oblikom na mehanizam iz Antikitere. Uvjereni su da je to dio čudnovatog mehanizma. Pregledali su ga i rendgenski, a otkrivenim su se oduševili. Naime, umjesto zupčanika, ispod otvrdnutog sloja sedimenata ukazao im se obris koji podsjeća na bika, pa pretpostavljaju da je riječ o nekom ukrasnom elementu koji se nalazio na mehanizmu. 

Sofisticirano računalo

Od ostalih značajnih otkrića tu su dijelovi brončanih kipova iz tog vremena koje su izvrsno očuvane unatoč tisućama godina koje su provele pod morem. 
- Proučavanje ovih uščuvanih statua pomoći će nam da bolje proučimo i shvatimo drevnu kulturu koja ih je proizvela, kažu znanstvenici koje jako zanima i metoda lijevanja i tehnike kiparstva, ali i kontekst u kojem su kipovi stvoreni, te koga su prikazivali.

Precizna naprava

Mehanizam iz Antikitere je složen mehanički uređaj sa zupčanicima i brojčanicima i čuva se u atenskom Nacionalnom arheološkom muzeju. Mehanizam ima više od 30 brončanih prstena i brojčanika, a prekriven je astronomskim zapisima. Skupina britanskih, grčkih i američkih znanstvenika, predvođenih Mikeom Edmundsom sa sveučilišta u Cardiffu, koristila je naprednu tehnologiju kako bi istražila pronađene ostatke kompleksnog mehaničkog uređaja sa zupčanicima kakvi kasnije nisu viđeni sve dok u upotrebu nije uveden satni mehanizam u 14. stoljeću, a časopis Nature objavio je da je riječ o spravi "tehnički složenijoj od ijednog drugog uređaja nastalog u sljedećih tisuću godina."

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.