Znanost
23417 prikaza

Misterij savršeno okruglih kamenja - našli ih na Arktiku

Misteriozno kamenje Arktika
1/8
screenshot/youtube
Daleko na smrznutom i napuštenom sjeveru našeg planeta kriju se brojne tajne

Samo hrabri odlučuju otići tamo na avanturu, možda zato samo najrabriji otkrivaju neke zanimljive stvari. Na krajnjem hladnom Arktiku, na ruskom otoku Champ u arhipelagu Zemlja Franje Josipa skupina istraživača pronašla je desetak tajanstvenih kamena u obliku kugle. Ove savršeno okrugle sfere mogu se naći diljem otoka, kao da su stabla.

Misteriozno kamenje Arktika | Author: screenshot/youtube screenshot/youtube

Kako se ledenjaci otapaju zbog sunca i dizanja temperature, više se tih zagonetnih sfera ukazuje. Bilo bi to savršeno mjesto za istraživanje kamenja da nije nekoliko tisuća kilometara udaljeno od najbližeg naseljenog mjesta.

Misteriozno kamenje Arktika | Author: screenshot/youtube screenshot/youtube

Austrijski geolog Sepp Fridhuber kaže da je vjerojatno riječ o o cementaciji. Dugotrajnom procesu kojim se minerali talože oko zajedničke jezgre. Najčešće nastaju oko organskog materijala, lista ili školjke, zatim se sedimenti jednostavno skupljaju oko tog organske jezgre. Mogu nastati u raznim oblicima, ali često su nepravilne kugle pa su zbog toga dobile i naziv "topovske kugle".

Pogledajte galeriju.

1/8
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • nelson 17:43 13.Studeni 2017.

    velika misterija