Top News
2567 prikaza

SAD optužuje: Rusija krši pravila vojnih vježbi!

Vojne vježbe Zapad-17
1/4
Vasily Fedosenko/Reuters/Pixsell
Tvrde da Rusi jednu veliku vježbu razbijaju na niz manjih kako bi izbjegli kontrole OESS-a

Zapovjednik američkih vojnih snaga za Europu general Ben Hodges optužio je Rusiju za to da krivotvori broj vojnika u svojim vojnim vježbama kako bi izbjegla kontrolu OESS-a, javlja PM. Konkretno je bila riječ o vježbi Zapad-17, koju su održale Bjelorusija i Rusija od 14. do 20. rujna, i u kojoj je sudjelovalo12.700 vojnika. OESS je osnovan 1994. zbog suradnje oko sigurnosti, kontrole oružja, terorizma, krijumčarenja ljudi i mnogih drugih pitanja.

Jedan od važnijih dokumenata OESS-a je Bečki dokument 2011. prema kojem članice mogu organizirati ratne igre kolike god žele, ali u slučaju da angažiraju više od 13.000 vojnika, 300 tenkova, 500 vojnih oklopnih vozila ili 250 komada artiljerije, članica organizatorica dužna je pozvati druge članice kao promatrače. Na ovima je potom da se odazovu ili ne, kako već žele.

Vojne vježbe Zapad-17 | Author: Vasily Fedosenko/Reuters/Pixsell Vasily Fedosenko/Reuters/Pixsell

Rusija je očito na svojoj posljednjoj vojnoj vježbi angažirala 300 vojnika manje od propisanog limita, no Američki vojni zapovjednik optužio je Rusiju da su prave vojne vježbe zapravo angažirale čak 40.000 vojnika, a da su do višestruko manje brojke organizatori došli tako što su manevre fiktivno podijelili u nekoliko manjih vojnih vježbi. Za vojnu vježbu Zapad-13 iz 2013. godine američki vojni dužnosnici optužili su Moskvu da je, iako je prijavila samo 12.000 vojnika, u stvarnosti angažirala njih između 90.000 i 100.000.

Hodges je u svom priopćenju rekao da "nema ničega lošeg" oko vojnih vježbi Zapad, nego da prosvjeduje isključivo zbog odbijanja Rusije da pritom postupa transparentno na što je obavezuje članstvo u OESS-u. Generalni tajnik Jens Stoltenberg uoči ovih vojnih vježbi pohvalio je Rusiju zbog toga što je NATO unaprijed i na vlastitu inicijativu izvijestila o broju vojnika i vojne mehanizacije, ali je već tada rekao da tek treba vidjeti nakon vježbi koliko su te brojke bile stvarne.  

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Jugoivo 10:35 05.Listopad 2017.

    Eh, taj njihov kažiprst! Kad će mesti u svom dvorištu?!