Znanost
1361 prikaza

Morsku vodu pretvorili u pitku uz pomoć sunčeve energije

Voda iz pipe
Thinkstock
Ekipa s MIT-a osmislila je metodu kako maknuti sol iz vode, da bi ona postala pitka

Tim s Massachusetts Insitute of Technology dizajnirao je nevjerojatnu ekološku metodu pretvaranja slane vode u pitku, koristeći sunčevu energiju. Ekipa je s partnerskom tvrtkom, Jain Irrigatio Systems, izumila sustav koji radi tako što se uz pomoć solarnih panela napajaju baterije koje zatim opskrbljuju energijom uređaj za elektrodijalizu, koji uklanja nepoželjno željezo iz vode kako bi ona bila pitka. Nakon toga još i dezinficira vodu, koristeći ultraljubičaste zrake.

Ova metoda je posebno dizajnirana za smanjenu potrošnju energije, ali i kako bi se smanjili troškovi, posebice u izoliranim područjima.

David L. Chandler iz MIT-a objasnio je kako točno radi uređaj: "Elektrodijaliza radi tako što se propusti voda između dvije elektrode sa suprotnim nabojima. Budući da se sol koja je topiva u vodi sastoji od pozitivno i negativno nabijenih iona, elektrode izvlače ione iz vode, uslijed čega u središtu toka ostaje svježa voda. Serija membrana zatim odvaja svježu vodu od one pojačano slane."

Čaša vode | Author: Jens Kalaene (DPA/PIXSELL) Jens Kalaene (DPA/PIXSELL)

Ova inovativna metoda osvojila je već Desal nagradu kojom se odaje priznanje inovatorima diljem svijeta koji smišljaju energetski učinkovite, ekološke i jeftine tehnologije desalinizacije.

Prema nekim procjenama, očekuje se da će do 2050. godine globalna potražnja za vodom biti povećana za 55 posto, dok se 70 posto globalne potrošnje vode događa u proizvodnji hrane. Zato su jako važne tehnike odsoljavanja vode kako bi se olakšala poveća potražnja, dok se količina pitke vode smanjuje zbog porasta populacije, globalnog razvoja, suše i klimatskih promjena.

U SAD-u je ovo otkriće trenutačno posebno važno, jer Kalifornija pati od teških suša, te je prvi put u povijesti ograničeno korištenje vode, piše Indipendent.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.