Znanost
458 prikaza

Audi izrađuje gorivo od zraka i vode

Audi
MyAudi
Audi je počeo proizvoditi sintetičko dizel gorivo koje se sastoji od vode, ugljičnog dioksida i vodika

Za razliku od fosilnih goriva koja otpuštaju dodatni ugljen u atmosferu, Audijev 'e-disel', koji se proizvodi u tvornici u Dresdenu u suradnji s njemačkom tvrtkom za proizvodnju alternativne energije - Sunfire, ne ostavlja nikakav trag ugljika, zato što se radi od ugljičnog dioksida uzetog iz - zraka!

Ovo nije prvo ugljično neutralno gorivo, tj. biomasa, ali ju je pozdravila njemačka vlada koja je pružila potporu tvornici, što je važan korak u pokretu prema čišćoj energiji.

Iako je pomisao na aute koji voze na zrak i vodu uzbudljiva, sve zasad ostaje više na ideji. Naime u Dresdenu će se proizvesti tek 3.000 litara biomase tijekom sljedećih nekoliko mjeseci, što je tek mala kap u oceanu potrebnog goriva.

A Audi će iz cijelog ekperimenta izaći s komercijalnim uspjehom, što čini se i želi postići, jer se bavi proučavanjem biomase od 2009. godine. Tako je i ovo partnerstvo sa Sunfireom tek jedna u nizu kolaboraciju na putu prema čišćoj energiji, piše Quartz.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.