Znanost
11463 prikaza

Najavili: U sljedećih 10 g. stižu cjepiva za ove bolesti!

Cjepivo
Filip Brala/PIXSELL
Tijekom sljedećeg desetljeća medicina će otkriti kako spasiti stotine milijuna ljudi, i to ovako

Potrebna je tek elementarna pučkoškolska matematika, i to ona prije male mature, za shvatiti da je cijepljenje iskorijenilo veliko boginje praktično u cijelom svijetu, da su djeca prestala umirati od dječje paralize ili ostajati doživotni invalidi. Tko ne vjeruje, neka potraži vijesti na temu ponovnog izbijanja tih bolesti u ratom pogođenim područjima ili onima u kojima vjerski fundamentalisti zabranjuju cijepljenje iz bilo kojeg od redom suludih razloga.

Kod cijepljenja suštinski se stvar svodi na jedan najvažniji cilj; unošenjem nekog elementa nositelja bolesti u ljudski organizam, ali tako oslabljenog da ljudsko tijelo uoči nešto neobično i potom razvije antitijela, svoju prirodnu obranu, protiv te bolesti. Lako za gripu, polio, velike boginje, HPV (kako danas curice, a sutra žene ne bi umirale od raka grliće maternice).

Cijepljenje Udari na novčanik Life Roditelji neće smjeti odbiti cijepljenje djece ako primaju dječji doplatak

Sve to postoji više ili manje odavno, a jedan od najslavnijih instituta na svijetu u proizvodnji cjepiva, u neka možda sretnija, u našim krajevima možda i prosvjetljenija vremena, bio je hrvatski Imunološki zavod. Danas još uvijek postoji niz vrlo ozbiljnih smrtonosnih bolesti protiv kojega cjepiva još uvijek nema, ali se na njemu radi.

Kao što se radi i na cjepivima protiv raznih vrsta karcinoma ili čak i ovisnosti. Na nekima od njih istraživanja su već toliko uznapredovala da se tijekom narednog desetljeća očekuje da ih čovječanstvo napokon dobije.

Gonoreja

Vrlo neugodna bolest koja se prenosi u pravilu nezaštićenim seksualnim odnosom, ili naprosto nehigijenom, prestala je biti noćna mora onog trenutka kad je medicina otkrila antibiotike. Pa je medicina otkrila još svu silu antibiotika. A onda se noćna mora iznova probudila kad su liječnici diljem svijeta počeli otkrivati sve više slučajeva zaraze gonorejom koja je bila – savršeno imuna na sve poznate antibiotike.

Spolne bolesti, gonoreja | Author: Pixabay Pixabay

I dok traje utrka moderne farmakološke industrije s pronalaženjem uvijek novih antibiotika i bakterije Neisseria gonorrhoeae koja se trudi što brže postati otporna na njih, WHO je pozvao na što brže razvijanje cjepiva protiv gonoreje kako bi ljudski imunološki sustav postao taj koji će tamaniti bakterije, ako se kome već zakači vrlo neugodna i seksualno vrlo nepopularna boljka.

Neka istraživanja jako su odmakla. Pritom se dogodilo i to da su na Novom Zelandu sasvim slučajno otkrili da izvjesno cjepivo protiv meningitisa ljudski organizam možda može zaštititi i od gonoreje jer je riječ o srodnim bakterijama.

Karcinom

Mnogo se na ovom polju već učinilo. Cjepivo protiv HPV-a (humanog papillomavirusa) štiti od šest vrsta raka, koliko god vjerski fundamentalisti tvrdili da to cjepivo "potiče mlade djevojke na promiskuitetno ponašanje". Jedno cjepivo protiv hepatitisa B, ispostavilo se, štiti i od nastanka jedne vrste raka jetre. Medicina istražuje cjepiva i protiv drugih karcinoma, čak i u slučajevima kad se bolest već pojavila.

U jednom takvom slučaju iz 2010. odobreno je eksperimentalno liječenje raka prostate. Kod ovih cjepiva ideja počiva na tome da se ljudski organizam natjera da počne prepoznavati proteine tipične za stanice dotične vrste raka, te da ih posljedično stane ubijati.

Malarija

Branimir Bunjac Otkrio 'tajne' Top News Koji blam! Zastupnik Živog zida se baš osramotio

Ova bolest danas odnosi polovicu svih zaraznih bolesti diljem svijeta koje prenose komarci. Danas se uglavnom pojavljuje u subsaharskoj Africi, ali u neka vremena bilo je malarije i u Hrvatskoj; u delti rijeke Neretve, panonskoj nizini, u okolici Trogira, Splita i Zadra. No, 1958. tadašnje vlasti sasvim su iskorijenile tu bolest i otada je kod nas više nema.

Loša je vijest to da se uslijed klimatskih promjena u Europu probijaju vrste komaraca kojih ovdje nikada nije bilo i – pogodite što? U rujnu ove godine u Italiji je od malarije preminula djevojčica, od bolesti od koje je Italija proglašena oslobođenom još 1970. Odjednom, kako je postao ugrožen Zapad, ekstremno se ubrzavaju napori, i za ovu godinu, najavio je WHO, tri države planiraju pilot program cijepljenja protiv malarije. Ukoliko se u tome uspije, bit će to potez koji će spasiti milijune ljudi.

Ebola

Teška zarazna bolest koja u 90-ima i u 21. stoljeću povremeno krene epidemijski kositi živote po Africi, u posljednjem valu od 2014. do 2016. zaprijetila je i Europi. Danas se avionima putuje tako brzo da netko tko je pokupio virus, u sljedećih sve do tri tjedna otada, pa čak i dva dana, koliko najmanje traje inkubacija, bez problema stigne otići na avion i otputovati u EU, savršeno nesvjestan da će uskoro biti na rubu smrti, u bolovima, s visokom temperaturom, proljevom i krvarenjem iz svih tjelesnih otvora, pa i iz kože.

Nastavak na sljedećoj stranici...

  • Stranica 1/2
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • nelson 17:37 02.Siječanj 2018.

    cjepivo protiv raka nadam se da će bit učinkovito