Znanost
513 prikaza

Evo kako možete preživjeti srčani udar

Mladić leži na podu
Thinkstock
Gotovo da nema osobe koja ne strahuje od srčanog udara, no postoji način kako možete poboljšati svoje izglede da preživite, ako vas slučajno zadesi

Osobe koje se nalaze u rizičnoj skupini kojoj prijeti srčani udar, imaju prilično jednostavne upute kojih bi se trebale pridržavati kako bi smanjile taj rizik.

Trebaju smanjiti visoki kolesterol, višak kilograma i konzumirati manje životinjskih masti, a više voća i povrća. Uz to, nužno je vježbanje, kako bi srčani mišić ostao snažan. Tih se pravila pridržavaju i rehabilitacijski programi za osobe koje su imale/imaju srčane tegobe.

Istraživanja su pokazala da osobe koje paze na prehranu i vježbaju imaju manje šanse doživjeti srčani udar. No čak i ako da dožive, imaju bolje šanse za preživljavanje.

Dr. Michael Blaha i njegovi kolege s Johns Hopkinsa otkrili su u istraživanju objavljenom u Mayo Clinic Proceedings časopisu da osobe koje su u formi imaju više šanse preživjeti srčani udar od onih koji se ne bave nikakvom tjelovježbom.

Žena s bolovima u prsima | Author: Thinkstock Thinkstock

Znanstvenici su proučavali nalaze 2000 muškaraca i žena koji su se podvrgli testu na traci za trčanje, kako bi otkrili u kolikoj su formi. Oni koji su postigli najbolje rezultat imali su 40 posto manje šanse da će za njih srčani udar biti fatalan, od onih koji nisu imali nikakvu kondiciju.

"Ako imate bolju kondiciju, lakše ćete podnijeti veće količine inzulina i bolje ćete izdržati srčani udar. To je nevjerojatan učinak", objasnio je Blaha.

Ovo otkriće je posebno važno za sve one osobe koje se već nalaze u rizičnoj skupini, jer pokazuje da je nužno da ostanu u formi, čak i ako će dobiti srčani udar, piše Yahoo.

"Mnogi pacijenti mi dolaze u strahu od srčanog udara, jer imaju visoki kolesterol ili su bili pušači i žele znati što mogu učiniti. Sad znamo da mogu rizične čimbenike držati pod kontrolom, pa će imati više šanse za preživljavanje čak i ako dobiju infarkt", kaže Blaha.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.