Znanost
931 prikaza

Izračunajte koliko je staro vaše srce

Liječnica drži srce
Thinkstock
Američko istraživanje pokazalo je da 75 posto ljudi posjeduje srce koje je pet godina starije od njihove prave dobi

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti tvrdi da troje od četvero odraslih Amerikanaca ima po pet godina starije srce od svoje prave dobi. To istraživanje upozorava nas da iako se možemo osjećati mlado, ne smijemo ignorirati zdravlje srca koje ukazuje na potencijalno kobne posljedice.

Pušenje, krvni tlak i težina rizični su čimbenici koji utječu na starost vašeg srca, a Britanci su u suradnji s Amerikancima izradili online test pomoću kojeg možete ovdje izračunati dob svojeg srca.

Srčane bolesti su diljem zapada vodeći uzrok smrtnosti, te samo u Velikoj Britaniji zbog njih umre jedna osoba svakih sedam sekundi, piše Independent.

Usporen laptop | Author: Thinkstock Thinkstock

Uz navedene rizične faktore, iako ne možemo djelovati na spol, dob i nasljeđe, možemo paziti na prehranu, šećernu bolest, unos alkohola, tjelesnu aktivnost, te pripaziti na stres i napetost, tj. naučiti kako ih smanjiti i držati pod kontrolom.

Među deset vodećih pojedinačnih uzroka smrti u Hrvatskoj, prema izvještaju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo iz 2013. godine, kod muškaraca ih je čak tri iz dijagnostičke podskupine iz kardiovaskularnih bolesti, dok je kod žena ta brojka još i veća, te ih je čak pet povezano s bolestima srca.

Isto tako, najviše je umrlih iz navedenog razloga tada bilo u Virovitičko-podravskoj županiji, a najmanje u Splitsko-dalmatinskoj.

Ali bez obzira gdje živjeli, svi koji ne paze su pod povećanim rizikom, premda se prevencijom može spriječiti razvoj bolesti ili se one mogu držati pod kontrolom. Odluka je, dakle, u većini slučajeva, isključivo na vama.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.