Znanost
11604 prikaza

Najveći val u povijesti prošao je Atlantikom

Surferi u Portugalu
REUTERS
Za jedan metar premašio je rekord zadnjeg najvećeg ikada snimljenog vala

Kolosalni val snimljen na sjeveru Atlantskog oceana i po svojoj je veličini premašio sve prethodne i proglašen je najvećim valom ikad snimljenim, objavila je Svjetska meteorološka organizacija.

Val visok čak 19 metara uhvaćen je između Islanda  i Velike Britanije 4. veljače 2013. i za jedan je metar viši od prethodnog rekordnog vala, također uhvaćenog u sjevernom Atlantiku u prosincu 2007. godine.

Novi rekorder među valovima četiri je puta veći od autobusa na kat, a nastao je nakon prolaska izrazito hladne fronte i jakog vjetra koji je puhao 80 kilometara na sat. Meteorolozi su objavili kako je razlog ovako kasnog proglašenja rekordnog vala uzrokovan činjenicom što su potrebne široke analize i potvrđivanje svih dostupnih podataka.

Visina vala određuje se udaljenošću od vrha vala pa do njegovog dna, odnosno 'žlijeba'.

Inače, iako je ovo najveći val ikad snimljen i službeno je proglašen najvećim ikad, postoji jedan val koji je bio veći, a po kojem je surfao surfer sa Havaja i to kod Nazarea u Portugalu. Taj val visok 23 metra ušao je u knjigu rekorda kao najveći val po kojem se ikada surfalo.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.