Znanost
58375 prikaza

NASA: Ove se katastrofe najviše treba bojati!

Ilustracija supervulkana Yellowstone
screenshot/youtube
Iako imaju ambiciozan plan da je spriječe, ova katastrofa za sad je najrealniji i najbliži scenarij apokalipse

Posljednja erupcija super vulkana u Yellowstone Nacionalnom parku bila je prije 600.000 tisuća godina, te znanstvenici predviđaju da ako do nje ponovno dođe, dvije trećine SAD-a mogle bi biti uništene. Oblak vulkanskog pepela u potpunosti bi "izbrisao" sav biljni svijet te bi stvorio sloj debljine oko tri metra, a i ostatak svijeta ne bi izbjegao posljedice, a pretpostavlja se kako bi nastupila velika glad (prema procjeni UN-a rezerve hrane u svijetu bi potrajale tek 72 dana) te oružani sukobi. 

Da bi se ta erupcija mogla dogoditi u skoroj budućnosti, odnosno da postoje pokazatelji buđenja super vulkana, potvrđuje i NASA koja ima vrlo ambiciozan povjerljiv plan kojim misli spriječiti globalnu katastrofu. 

Crna predviđanja

Velik dio teritorija SAD-a tada bi postao nenastanjiv zbog toksičnog zraka, svi letovi iznad kopna morali bi biti uzemljeni, a milijuni bi napustili svoje domove, što je po znanstvenicima samo dio crnih slutnji.

- Najveći dokaz  da se približava trenutak erupcije je punjenje komora od magme rastaljenim stijenama - smatra Robert B.Smith, profesor geofizike na Sveučilištu Utah koji je izradio studiju o ovom super vulkanu.

No znanstvenici nisu sigurni koliko dugo traje proces punjenja komora prije izbijanja erupcije. Yellowstone Caldera, prostor na kojem se nalazi vulkan, jedno je od najljepših destinacija prirodnih znamenitosti na svijetu, a njegovo ime u prijevodu znači kipući kotao.

Tamo je 650 kilometara ispod zemljine površine  vruća točka magme koja se uzdiže sve do 48 kilometara ispod površine, u podzemlju se širi na gotovo 500 kilometara, a pogođeno bi bilo oko 7 tisuća četvornih kilometara SAD-a. Povrh toga se nalazi uspavani vulkan koji je pod stalnim nadzorom stručnjaka.

- Vulkan hrani magma iz dubokih slojeva, koja se približava površini, još od zadnje male erupcije prije 70.000 godina - tvrdi Dan Dzursin, stručnjak za geološka istraživanja u Yellowstoneu.

NASA-in plan za spas svijeta

NASA je svjesna opasnosti koju predstavlja supervulkan Yellowstone, premda se o tome ne govori puno u javnosti kako se ne bi širila panika. Njihovi su stručnjaci, nakon duljeg razmatranja, došli do zaključka kako je najbolje rješenje ohladiti supervulkan koji je zapravo divovski generator topline, piše BBC

Eurpcija vulkana s munjama | Author: BigPictures/PIXSELL BigPictures/PIXSELL
No, to baš i nije tako jednostavno kako zvuči. U laboratorijskim uvjetima su izračunali kako bi supervulkan na rubu erupcije trebao biti ohlađen za oko 35 posto, a mogući način za postizanje toga je bušenje površine kako bi se ispustila para.

No, takva operacija također nosi velik rizik - odzračivanje bi moglo napraviti eksplozivnu dekompresiju, pa su u NASA-i došli na ideju kako bi bušenje rupe bilo sigurnija solucija. Takva rupa bi trebala biti duboka oko 10 kilometara te ispumpati dolje vodu pod visokim tlakom. Cirkulirajuća voda bi se potom vraćala s temperaturom od oko 350 Celzijusa, polako oduzimajući temperaturu supervulkanu. 

Procijenjeni trošak takvog projekta iznosi oko 3,5 milijardi dolara te ima kvaku - treba uvjeriti političare koji raspoređuju novac na tako skupu investiciju. No, tamo bi se mogla izgraditi geotermalna elektrana, objašnjava Brian Wilcox iz NASA-e, dodajući kako bi se takvi planovi mogli primijeniti i na druge supervulkane u svijetu. 

 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • amarkulin 17:06 18.Listopad 2017.

  Ej, urednici, dajte nađite nekog tko zna barem prepisati brojke! Ona govori o 72 dana zaliha hrane, a original kaže "food reserves worldwide would last 74 days". A ovo pitanje u čemu je kvaka je za nju nerješiva enigma: "it ... prikaži još! comes with an enticing catch which could convince politicians to make the investment".

 • amarkulin 17:00 18.Listopad 2017.

  A onda prouči što znači uzemljenje. :) "svi letovi iznad kopna morali bi biti uzemljeni"

 • amarkulin 16:53 18.Listopad 2017.

  Martina - ajd malo ponovi matematiku... "prije 600.000 tisuća godina"