Znanost
9813 prikaza

Nevjerojatan misterij jednog signala iz svemira

Europski ekstremno veliki teleskop
ESO
Već desetljećima brojni astronomi pokušavaju otkriti kako je nastao jedan od najneobičnijih signala iz dubina svemira

Sredinom kolovoza 1977. godine je radio teleskop na sveučilištu Ohio zabilježio nešto neobično dok su tražili znakove života izvan našeg planeta u okviru projekta SETI. Zabilježeni signal bio je tako snažan da je astronom Jerry Ehman zaokružio ga crvenom olovkom i napisao "Wow!", a tako je kasnije i nazvan taj događaj, koji je ostao potpuni misterij.

Sve donedavno kada je jedan astronom otkrio kako je nastao taj signal i, prema pisanju Popular Mechanicsa, vanzemaljci nisu odgovorni. Antonio Paris godinama je proučavao taj signal i 2016. godine objavio je rad u kojem tvrdi da su odgovorni kometi u orbiti po unutarnjim dijelovima Sunčevog sustava. Identificirao je dva kometa koji su se nalazili u dijelu svemira gdje je bio uperen teleskop kad je signal zabilježen krajem sedamdesetih godina prošlog stoljeća.

Wow signal | Author: Wikipedia Wikipedia

Oba kometa imaju veliki oblak vodika i Paris tvrdi da zbog toga mogu proizvesti signale kakvi su zabilježeni ranije.

Međutim, glasnogovornici opservatorija pobunili su se zbog takvih zaključaka. Oni kažu da su oba takva kometa bila predaleko da bi imali takve signale, a ne postoje bilo kakvi drugi dokazi da su baš kometi proizveli slične signale. Osim toga, Wow! signal je trajao nešto dulje od minute, što je potpuno neuobičajeno za komete.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.