Znanost
6667 prikaza

Nevjerojatno: Zbog boravka u svemiru promijenio mu se DNK

Scott i Mark Kelly
NASA
Stres boravka u svemiru utječe na tijelo i mijenja ga, nepovratno

Scott i Mark Kelly braća su blizanci, astronauti, koji iako potpuno identični nakon povratka Scotta iz svemirske misije, imaju različite gene. Ovaj jedini par identičnih blizanaca u povijesti NASA-e sudjelovao je u studiji koja je trebala pokazati kako boravak u svemiru utječe na čovjeka, njegovo tijelo i mozak. 

Scott je u svemiru proveo 340 dana a nakon povratka na zemlju njegovo tijelo bilo je znatno drugačije od tijela njegovog brata. Između ostalog Scott je narastao za 5 centimetara, a tjelesna masa mu se povećala. Najzanimljivije otkriće, kako su pokazali preliminarni rezultati NASA-ine studije, je promjena zabilježena u njegovim genima.

Iako se Scott nakon povratka iz svemira ubrzo 'smanjio' na svoju uobičajenu visinu promjene na njegovim genima ostale su iste. NASA tako ističe kako je fizički i mentalni stres zbog godine provedene u svemiru aktivirao tisuće 'svemirskih gena' koji su ušli u imunološki sistem astronauta i proširili se po različitim dijelovima njegovog tijela. Većina ovih promjena nakon njegovog povratka iz svemira nestala je i sve je opet bilo isto. No primijećeno je kako su promjene nastale na genima ostale takve. I čini se kako će ostati zauvijek, piše Live Science.

Pomicanje granica Znanost Pothvat stoljeća: NASA šalje letjelicu na Sunce

Znanstvenici smatraju kako su promjene "rezultat stresnog svemirskog putovanja koje može uzrokovati promjene u biološkim putovima stanica", stoji u njihovom priopćenju. "Promjene mogu potaknuti sklapanje novih molekula, poput masnoća ili bjelančevina, stanične degradacije i mogu 'uključiti' i 'isključiti' gene što uzrokuje promjenu u staničnim funkcijama".

Scoot je na međunarodnoj svemirskoj stanici proveo godinu dana u sklopu NASA-ine studije kako boravak u svemiru utječe na ljudsko tijelo i um. U ožujku 2015. godine započeo je njegov, dosad najduži, boravak na Međunarodnoj svemirskoj postaji. Ovo je najduži boravak jednog astronauta u svemiru, jer je inače praksa da astronauti na međunarodnoj postaji borave šest mjeseci.

Zemljina sonda za Sunce Solar probe plus Povijesni trenuci Znanost 'Nemoguća' misija: NASA nikad bliže paklu Sunca

Za to je vrijeme njegov identični brat blizanac (umirovljeni astronaut) ostao na zemlji. Poznati astronauti blizanci, identični, jedini su u povijesti NASA-e i odličan par za istraživanje koliko i kako boravak u svemiru utječe na ljudsko tijelo i um. Znanstvenici su obavili niz testiranja prije odlaska u svemir i nakon njegovog povratka. Rezultati istraživanja nakon povratka zabilježili su promjenu u visini, za koju u NASA-i smatraju kako je bila odgovor tijela na bestežinsko stanje i okružje s manjkom kisika.

"U većini slučajeva kada je tijelo izloženo nečemu što mu je strano aktivira se imunološki sustav", rekao je Christopher Mason, istraživač koji je sudjelovao na ovom projektu. "Tijelo takvu situaciju doživljava kao napad od kojeg se treba obraniti. Znamo da postoje i ne baš tako ugodni trenuci boravka u svemiru a ove promjene rezultat su odgovora tijela na taj stres", naglašava.

Razumijevanje kako i zašto se aktiviraju "svemirski geni" bit će krucijalno za planiranje dužih boravaka u svemiru. NASA kaže kako je Scottovih godinu dana u svemiru dobar put prema 'trogodišnjoj misiji na Mars' koju planiraju. Kompletne rezultate studije koja će obuhvatiti više od 200 istraživanja NASA će objaviti krajem ove godine.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.