Znanost
267 prikaza

Odsad antivakseri s Instagrama raus!

Cijepljenje
Thinkstock
Kažu da se žele angažirati na sprečavanju širenja dokazano lažnih informacije jer one imaju štetan utjecaj na javnost

Na ovoj društvenoj mreži već su blokirani hashtagovi koji sadrže lažne tvrdnje poput one da cjepivo izaziva autizam - #vaccinescauseautism.

Najavili su da će blokirati i ostale hashtagove koji se koriste za širenje laži takozvanih antivaksera. Unatoč tomu još uvijek su na Instagramu aktivne neke objave kojima se šire dezinformacije.

Iz Instagrama su za BBC pojasnili da ne kane poduzimati mjere protiv ljudi i naloga koji se predstavljaju kao antivakseri. Kažu da se žele angažirati na sprečavanju širenja dokazano lažnih informacije jer one imaju štetan utjecaj na javnost. Iz tvrtke dodaju da neće u potpunosti cenzurirati slobodu govora koja se odnosi na ovu temu.

Ivan Pernar ANTIVAKSERI Znanost WHO: Protivnici cijepljenja najveća prijetnja svjetskom zdravlju

Tako će provjereno lažne informacije poput "cjepivo uzrokuje autizam" ili "cjepivo izaziva AIDS" (#vaccinescauseaids) dospjeti na "crne liste", dok će izjave poput "nakon cijepljenja se ne osjećam dobro" biti dopuštene za objavu. 

Da bi otkrili prijevaru u Instagramu se oslanjaju na globalne autoritete poput Svjetske zdravstvene organizacije i Američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Istodobno će ova društvena mreža početi s blokiranjem hashtagova koji se koriste za širenje dezinformacija.

U Instagramu razmatraju i mogućnost uvođenja pop-up poruka za one korisnike koji pretražuju lažne informacije o cjepivu.

Svjetska zdravstvena organizacija je izvijestila da se antivakserska stajališta mogu uvrstiti među "10 najvećih zdravstvenih prijetnja u svijetu" u 2019. godini.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.