Znanost
3586 prikaza

Otkrili do sad najsigurniji lijek za mršavljenje

Pilula
Thinkstock
Lorcaserin ne samo da djeluje, nego je i navodno prvi lijek koji ne uništava kardiovaskularni sustav

Američki časopis "The New England Journal of Medicine" objavio je rezultate studije o prvom sredstvu za mršavljenje koje, pokazuje studija, nije štetna za zdravlje osobe koja lijek uzima.

Lorcaserin, koji se prodaje pod nazivom Belviq, napravljen je kako bi liječio pretilost i potisnuo osjećaj gladi.

Nedavno je odobren za tržište u SAD-u, što je velika stvar jer je to prvi lijek "za mršavljenje" koji je siguran za korištenje u proteklom desetljeću. Oni koji pate od dijabetesa ili visokog krvnog tlaka napokon će na korištenje imati lijek koji ne uništava srce, što je do sada bio glavni problem lijekova protiv pretilosti tj. za mršavljenje.

Lorcaserin ne povećava mogućnost kardiovaskularnih oboljenja ili oštećenja, a sudionici u istraživanju, njih 12.000 izgubili su minimalno četiri kilograma

Lijek košta između 220 i 290 dolara i uzima se dva puta dnevno.

Liječenje u bolnici HIPOKRAT I LAŽI Life Život s rakom: Kad onkolozi lažu pacijentima

"Mislim da će biti više revolucionarnih lijekova, ali za sada je ovo sveti gral o kojem su specijalisti sanjali već godinama", rekla je Tam Fry iz britanskog "National Obesity Foruma" za Newsweek, no napominje i kako korijen svake promjene mora proizlaziti iz drugačijeg načina života, i nema tablete koja će to riješiti.

Istraživanje je trajalo tri godine, a neki su uzimalo lorcaserin dok su drugi uzimali placebo, a čitavo se vrijeme dokumentiralo njihovo zdravstveno stanje. 

Oni na lorcaserinu izgubili su u prosjeku 4.2 kilograma, dok su oni na placebu izgubili 1.4 kilograma, a niti jedna skupina nije bila više sklona kardiovaskularnim problemima.

Nekada su lijekovi za gubitak kilograma često izbacivani iz upotrebe jer su povećavali šanse za srčane udare, hipertenziju i bolest srca. Lorcaserin također stopira razvoj dijabetesa, te ga se povezuje s malim poboljšanjima krvnog tlaka, triglicerida, razine glukoze u krvi...

Tableta na jeziku Novo istraživanje Znanost Ako često pijete ibuprofen ovo bi vas trebalo zanimati

"Studija po prvi puta na rigorozan i vrlo randomiziran način pokazuje kako lijekovi za gubitak kilograma pomažu ljudima da izgube kilograme bez povećanja rizika za kardiovaskularne probleme u populaciji koja je ionako sklona srčanim udarima", kaže dr. Erin Bohula, specijalistica za kardiovaskularnu medicinu.

Problemi s debljinom, pa i pretilost su ozbiljan problem "modernog doba", a broj oboljelih se utrostručio u proteklih 40 godina. U SAD-u 39.8 posto odraslih je pretilo, a to za sobom povlači probleme poput dijabetesa, srčanih oboljenja i raka.

Prema iskazima zdravstvenih radnika, lijek zaista djeluje, ali ga se trenutno ne može dobiti bez recepta koji dobivaju oni s kliničkom dijagnozom pretilosti. Tableta od 10mg u potpunosti "guši" osjećaj gladi. Prvi gubitak kilograma vidljiv je već nakon 12 tjedana korištenja lijeka.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.