Znanost
7645 prikaza

Otkrili izgubljeni kontinent - jedan dio je i ispod Hrvatske

More
Thinkstock
Znanstvenici su otkrili skriveni kontinent na Zemlji, a nije riječ o Atlantidi, već masi ispod Apenina, dijelova Alpa, Hrvatske, Grčke i Turske

Geolozi su na pragu revolucionarnog otkrića - potvrdili su postojanje izgubljenog kontinenta dok su rekonstruirali evoluciju mediteranske regije i njene kompleksne geologije, koja se sastoji od planinskih lanaca do brazdi i mora od Španjolske do Irana.

Kontinent koji su pronašli nazvali su Velika Adria, a velike su šanse da ste bili na njemu, bez da ste to slutili, piše CNN. 

Izgubljeni kontinent Velika Adria | Author: DOUWE VAN HINSBERGEN/UTRECHT UNIVERSITY DOUWE VAN HINSBERGEN/UTRECHT UNIVERSITY

"Zaboravite Atlantidu. Bez da su imali pojma na stotine tisuća turista svakog je ljeta bilo iznad izgubljenog kontinenta", kaže Douwe van Hinsbergen, profesor globalne tektonike i paleogeografije sa Sveučilišta Utrecht.

Velika Adria

Skriveni kontinent je otprilike veličine Greenlanda te se kao kopnena masa odlomio od Sjeverne Afrike, a zakopan je ispod Južne Europe prije otprilike 140 milijuna godina.

"Većina planinskih masiva potječe s jednog kontinenta koji se odvojio od Sjeverne Afrike prije više od 200 milijuna godina, a jedini preostali dio ovog skrivenog kontinenta je geografska pruga koja se proteže od Torina preko Jadranskog mora do juga Italije", objašnjava Hinsbergen. 

Znanstvenici su uz pomoć računalnih programa rekonstruirali tektoniku ploča te su skidali sloj po sloj naslaga kako bi došli do vremena u kojem su kontinenti izgledali drugačije. Otkrili su kako je Velika Adria postala samostalni kontinent prije nekih 240 milijuna godina u vrijeme Trijasa.

Zahvaljujući pomacima tektonskih ploča, kontinent se doslovno povukao u dubinu Zemlje, točnije u područje gdje naš planet silovito gura jednu ploču kore preko druge. Većina Velikog Jadrana uništena je u Zemljinom vrućem omotaču, no dio koji je preostao može se vidjeti i danas.

Sakrio se i ispod Hrvatske

"Deformirani ostaci gornjeg dijela izgubljenog kontinenta još se uvijek mogu vidjeti u nekim planinskim područjima. Ostatak kontinentalne ploče, debljine oko 100 km, uvukao se u Zemljin plašt ispod južne Europe", kaže Hinsbergen.

U slučaju Velike Adrie, većina kontinenta je ispod mora, prekrivena plitkim vodama, koraljnim grebenima i sedimentom. Njene sedimentne stijene danas čine planinske lance Apenina, dijelova Alpa, Hrvatske, Grčke i Turske.

Što se dogodilo s Velikom Adriom?

"Prvih nekoliko kilometara izgubljenog kontinenta i dalje se može vidjeti u planinskim predjelima južne Europe. Ostatak dijela kontinentalne ploče, debljine oko 100 km, uronio je ispod južne Europe u Zemljin plašt, gdje ga još uvijek možemo pratiti seizmičkim valovima do dubine od 1500 km", kaže Van Hinsbergen.

Mediteranska regija jednostavno je geološki nered. Sve je zakrivljeno, razlomljeno i razbacano, objasnio je van Hinsbergen za časopis Science.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 22:45 24.Rujan 2019.

    atlantida