Znanost
2588 prikaza

Otkrili koja sjećanja ne mogu nestati čak ni s Alzheimerom

Dvojica staraca
Getty images
Našim tijelom prolaze trnci dok slušamo glazbu koju volimo, u kojoj posebno uživamo

Glazba vas pokreće, neka će vas potaknuti na plesanje, neka na razmišljanje, a neka na opuštanje. No kakva vam god reakcija na nju bila, sigurno je da ćete ju osjetiti, posebno ako je riječ o glazbi u kojoj uživate. Neće vas ostaviti ravnodušnim. 

Ako posebno uživate ili volite neku glazbu, u vašem mozgu događa se ono što možemo nazvati autonomni senzorski meridijanski odgovor (ASMR), zbog čega imate osjećaj kao da vam glavom ili lubanjom putuju posebni trnci. To je nešto poput pravog prirodnog posebnog osjećaja, osjećaja posebne nagrade, koju će neki opisati kao "orgazam glave". Neki će tako reći kako ljudi upravo zbog toga odlaze u crkvu, tog osjećaja "božje prisutnosti koja se kreće kroz vas'', piše BigThink. 

Cura sluša glazbu na slušalicama Zarađuju milijarde Life Zvukove prirode prodaju kao lijek, a nema dokaza da liječe

No čini se kako je ASMR jako poseban. Po nedavno objavljenoj studiji u The Journal of Prevention of Alzheimer's Disease dio mozga koji je odgovoran za ASMR ne nestaje zbog Alzheimera, koji ljude dovodi u stanje slojevite zbunjenosti. Spomenuta studija pokazuje kako glazba može ljude ponekad podići, izvući iz tog stanja i vratiti ih u normalno stanje. Iako to može biti kratkotrajna pojava, potvrđuje to kako je ASMR snažna stvar.

Ovaj fenomen primijećen je nekoliko puta no rijetko u pravoj mjeri znanstveno obrađen. Jedna od najslavnijih priča u ovom slučaju je ona o Henryju, koji izlazi iz stanja demencije dok sluša glazbu svoje mladosti. 

"U našem društvu dijagnoza demencije je poput lavine koja iscrpljuje resurse do maksimuma. Nitko ne misli, ili želi reći, kako će glazba biti čudotvorni lijek u slučajevima Alzheimera, no mogla bi simptome učiniti podnošljivijima, smanjiti trošak brige i poboljšati pacijentovu kvalitetu života", naglašava Jeff Anderson sa Sveučilišta Utah Health i jedan od autora studije.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 09:42 04.Prosinac 2018.

    starosti se ne treba bojati.