Znanost
3421 prikaza

Otkrili koliko mora proći vremena između dvije trudnoće

Trudnica
Thinkstock
Mnoge žene pomno planiraju svoje trudnoće, pa bi se trebale informirati o rizicima

Godina dana optimalno je razdoblje između poroda i druge trudnoće, kažu stručnjaci koji su tako svoju preporuku sa dosadašnjih 18 mjeseci smanjili na 12. Manji razmaci među trudnoćama povećavaju rizik od preuranjenih poroda, rođenja manje djece te smrtnosti majke i bebe. Posebno se stručnjaci nadaju kako će ova otkrića biti 'umirujuća' za starije žene, buduće majke. 

"Starije majke po prvi put imaju dobar dokaz kako bi mogle planirati svoje trudnoće, s manjim razmacima. Dosegnuti taj optimalni razmak od jedne godine može biti ostvarivo u slučaju mnogih žena i umanjiti rizike mogućih komplikacija", rekla je dr. Wendy Norman.

Studija se bavila istraživanjima 150.000 poroda u Kanadi i pokazala je kako je 12 do 18 mjeseci idealno vrijeme razmaka između jedne i druge trudnoće. Trenutačne smjernice Svjetske zdravstvene organizacije preporučuju da je idealni interval oko 24 mjeseca ali ne manje od 18 mjeseci, piše BBC.  

Također su otkrili:

  • Druga trudnoća nakon manje od 12 mjeseci od poroda može biti rizična za žene bez obzira na njihovu dob
  • Rizici su izraženiji kod majki iznad 35 godina, no za bebe rizike je prisutan bez obzira na godine majki, a posebno u slučaju onih između 20 i 34 godine
  • Žene iznad 35 godina koje zatrudne šest mjeseci nakon poroda imaju rizik od 1,2 posto smrtnosti ili razvoja nekih problema
  • Pauza od 18 mjeseci smanjuje taj rizik na 0.5 posto 
  • Mlade žene koje zatrudne šest mjeseci nakon poroda imaju 8,5 posto rizika od preranog poroda
  • Ovo će se smanjiti na 3,7 posto ukoliko pričekaju prije sljedeće trudnoće 18 mjeseci

"Ova otkrića posebno su važna za starije rodilje, majke, jer starije žene najčešće puno pažljivije planiraju svoje trudnoće s manjim razmacima između njih", rekla je autorica studije Laura Schummers.

Dječja stopala Je li to moguće? Life Medicinski fenomen - rodila čak 69 djece

Studija promatra kanadske žene stoga nije jasno kako se to može primijeniti na sve žene diljem svijeta. 

"Kratak razmak između trudnoća može se posebno reflektirati na neplanirane trudnoće, i to posebno kod mladih žena. Bez obzira da li je to povezano sa time kako tijelo nema dovoljno vremena za oporavak ako žena zatrudni ubrzo nakon poroda,  tu su i razni rizični faktori povezani sa neplaniranim trudnoćama, kao što je neadekvatna prenatalna briga. Preporuke su iste, trebalo bi omogućiti i povećati pristup kontracepciji, ili se suzdržati od nezaštićenih spolnih odnosa nakon rođenja", rekla je istraživačica dr. Sonia Hernandez-Diaz.

Da je riječ o korisnom istraživanju smatra i Mandy Forrester iz Royal College of Midwives.

"U konačnici to je zapravo izbor svake žene, bez obzira na njezine godine. Na njima je odluka koliko će si vremena ostaviti između trudnoća. Ono što je važno je da su one svjesne činjenica koje ih okružuju a povezane su sa porodima i da mogu odabrati i donijeti odluku utemeljenu na dovoljnoj količini informacija. Zdravstveni radnici će uvijek podržati ženu u njezinom izboru, a to je odabir onoga što je najbolje za njih", naglasila je Forrester

Dodaj je i kako žene u takvim slučajevima trebaju biti informirane o mogućnostima kontracepcije kako bi mogle lakše i bolje planirati trudnoće.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.