Znanost
3810 prikaza

Otkrili sedam planeta poput Zemlje, moguće s životom

Planetni sustav TRAPPIST-1 sa sedam planeta poput Zemlje
1/3
NASA/JPL-Caltech
Planetni sustav je udaljen 39 svjetlosnih godina, tekuća voda krajnje je vjerojatna

Ludo otkriće u svijetu astronomije predstavili su NASA-ini znanstvenici i njihovi suradnici iz Europe. Oko zvijezde TRAPPIST-1, koja je od Zemlje udaljena nešto više od 39 svjetlosnih godina, pronašli su sedam planeta, sve redom veličine naše Zemlje. Koliko je riječ o planetima sličnih dimenzija kao što je naš pokazuje to što je najveći od njih od Zemlje veći za samo 13 posto.

Dodatni nevjerojatni detalj otkrića je i to da su čak tri planeta od njih sedam u tzv. naseljivom pojasu, području oko matične zvijezde u kojem postoje osnovni uvjeti za pojavu života, poput vode u tekućem stanju. Njihova zvijezda je inače toliko mala da spada u skupinu ultrahladnog patuljka. Sjajnosti je "M", a masa joj je između samo jedan i deset posto Sunčeve. Površinska temperatura joj je samo oko 2500°C.

NASA egzoplaneti VELIKO OTKRIĆE Znanost NASA otkrila čak 1284 novih planeta: Na 9 možda ima života

"Zvijezda je tako mala i hladna da su uvjeti na njima vrlo uvjereni, dotle da bi lako mogli sadržavati vodu, možda čak i život na površini", kazao je na predstavljanju Michaël Gillon, astrofizičar sa Sveučilišta u Liègeu. Što se tiče dimenzija zvijezde, ona je u odnosu na Sunce kao otprilike golf loptica u odnosu na košarkašku loptu, opisali su znanstvenici.

Uzajamno su si planeti tako blizu da se s površine svakog ostali ne vide kao tek točkice svjetla, kako sa Zemlje vidimo primjerice Veneru, Mars, Merkus, Jupiter ili Saturn, nego ih vide kao svijetle diskove kako nama izgleda Mjesec. Od tri planeta koji su spektakularno slični Zemlji, na onaj koji je najbliži zvijezdi dospijeva toliko topline kao na našu Zemlju.

Na sljedeći udaljeniji onoliko koliko od Sunca prima Mars, a na treći onoliko koliko Sunce obasjava asteroide najbliže Marsu s vanjske strane asteroidnog pojasa. Na predstavljanju su bili još Thomas Zurbuchen, Sean Carey, Sarah Seager i Nikole Lewis. Oni su objasnili da su osnovne podatke na kojih su izračunali mnoštvo drugih podataka o tom planetnom sustavu, otkrili zahvaljujući tome što matična zvijezda snažno zrači u infracrvenom spektru, te su promatrali varijacije u zračenu kako bi koji planet prolazio preko zvijezdine površine.

Bili su i toliko slikoviti da su objasnili da bi letjelici koja bi putovala brzinom svjetlosti trebalo oko 39 godina da sa Zemlje stigne do TRAPPIST-1, dok bi prosječnom putničkom avionu bilo potrebno 44 milijuna godina. Ovim se otkrićem broj planeta izvan Sunčevog sustava koje je čovječanstvo do sada otkrilo, povećalo na 3449, a procjenuje ih se da ih u našoj galaksiji ima sigurno 100 milijardi.

Više znanstvenih detalja odmah po objavi u NASA-i objavio je i Nature.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • nelson 10:02 23.Veljača 2017.

    moguće sve je moguće