Znanost
14750 prikaza

Otkriveno je zašto ljudi varaju - razlog će vas iznenaditi

Prevara
Thinkstock
Novo istraživanje otkrilo je što nas potiče na varanje - ispitanici su iznenadili stručnjake

Istraživanje objavljeno u znanstvenom časopisu 'Journal of Experimental Psychology' bavilo se proučavanjem bioloških osobina koje se kriju iza neetičnog ponašanja, kako bi testirali hiptezu da se varanjem smanjuje stres. Riječ je o ideji da tijelo povećava proizvodnju reproduktivnog hormona testosterona kako bi reguliralo i uravnotežilo učinak kortizola, hormona stresa.

Znanstvenici s Harvarda i Sveučilišta u Teksasu otkrili su da ne samo da visoke razine te dvije vrste hormona znače da postoje veće šanse da će se osoba upustiti u nepoštenu aktivnost, kao što je prevara, nego da endokrinološki regulacijski sustav u tijelu potiče ljude na loše ponašanje.

Ispitanici su dobili test iz matematike, kojeg su trebali i sami ocijeniti. Ali im je rečeno i da što više točnih odgovora budu imali, dobit će veću novčanu nagradu.

Prije i nakon testa uzeti su uzorci njihove sline, koji su dokazali da su osobe s povišenim razinama testosterona 'povećale' broj točnih odgovora. Drugim riječima: lagali su.

"Povišena razina testosterona smanjuje strah od kazne, a povećava osjetljivost na predstojeću nagradu. Povišeni kortizol povezan je s neugodnim stanjem kroničnog stresa koji vas može prilično oslabiti. Testosteron vam zato daje dodatnu hrabrost kako biste varali, a povišeni kortizol vam pruža razlog za prevaru", izjavio je dr. Robert Josephs sa Sveučilišta u Teksasu.

Dakle, sljedeći put kad vas ulove u nečem što ne biste smjeli raditi, nema potrebe za opravdanjima: sve što trebate znati jest da se dežurni krivac krije u biologiji ljudskog tijela, piše Independent.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.