Znanost
7074 prikaza

Ove fotke nastale su na 280 milijuna kilometara od Zemlje

Japanska sonda
1/13
JAXA
Nakon slijetanja na omaleni asteroid, japanska sonda poslala je nevjerojatne fotografije

Tijekom prošlog tjedna, Japanska svemirska agencija (JAXA) uspješno je prizemljila dva minijaturna rovera na površinu asteroida Ryugu. Roveri put dugačak 280 milijuna kilometara prevalili na letjelici Hayabusa2 kao dio misije koja je započela još u prosincu 2014. godine, a nakon nekoliko mjeseci kruženja orbitom asteroida, konačno su sletjeli i krenuli u istraživanje nepoznatog.

S obzirom na to da su roveri opremljeni kamerama, svi mi imamo priliku uživati u jedinstvenim fotografijama koje su snimljene na površini Ryugua. 

Zanimljiv je podatak se ovi roveri, MINERVA-II1A i MINERVAII1B razlikuju od NASA-inih rovera Opportunity i Curiosity po tome što nemaju kotače. Naime, gravitacija na površini asteroida Ryugu toliko je slaba da bi roveri sa standardnim kotačima "otpali" s površine čim bi se počeli kretati. Umjesto toga, roveri koriste silu zakretnog momenta kako bi skakutali po površini.

Pogledajte galeriju.

1/13

Kreću se autonomno, bez upravljanja sa Zemlje, a svaki od rovera može se kretati oko 15 minuta odjednom te u tom vremenu prijeći oko 15 metara. Ovaj pothvat koštao je 150 milijuna dolara, a glavni ciljevi misije su istraživanje ranih faza u nastanku solarnog sustava i uloge koje su asteroidi bogati ugljikom, kao što je Ryugu, imali u nastanku života na Zemlji.

Nakon što prikupe sve željene podatke, cilj Hayabuse2 je vratiti se na Zemlju, ali ne bez prikupljenih uzoraka materijala koji će znanstvenicima omogućiti daljnje istraživanje početaka evolucije.

Osim trenutačno aktivne JAXA-ine misije, u tijeku je i slična NASA-ina misija. Sonda OSIRIS-Rex trebala bi stići u orbitu asteroida Bennu 31. prosinca i vratiti se na Zemlju s prikupljenim uzorcima u rujnu 2023. godine. Nadamo se da će ove misije rezultirati novim znanstvenim otkrićima i produbiti naše poznavanje vlastite geneze, no isto tako, veselimo se i prekrasnim novim fotografijama svemira. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.