Ekonomix
606 prikaza

Od sada u Japan izvozimo sireve i vina bez carina

Paški sir
Dino Stanin (PIXSELL)
Trgovinskim sporazumom tarife idu u povijest, a Japan i EU svojim ponašanjem prkose Donaldu Trumpu i njegovim trgovinskim ratovima

Europska unija i Japan potpisale su sporazum o slobodnoj trgovini koji ukida ili radikalno smanjuje svaku vrstu carina i tarifa na većinu dobara, piše CNN.

Pod "kapom" tog sporazuma biti će 600 milijuna ljudi i gotovo trećina globalne ekonomije, a to je ujedno i podrška trgovinskom sustavu koji je pod sve većom prijetnjom protekcionizma.

Ukloniti će carine i tarife na europski izvoz i dobra poput sira i vina. Japanski proizvođači automobila i elektronike imati će puno manje barijera u Uniji.

Razmontiravanja trgovinskih ograničenja je dijametralno suprotan pristup od onog kojeg je uzeo Donald Trump, koji je nametnuo tarife na sve što je mogao, popis proizvoda je sve veći, a on prijeti zaoštravanjem trgovinskog rata.

Donald Tusk, predsjednik Europskog vijeća sporazum je nazvao "najvećim bilateralnim trgovinskim sporazumom ikada".

"Odnosi između EU i Japana nikada nisu jači, iako geografski ne možemo biti dalje, politički i ekonomski smo bliže nego ikada prije". rekao je u pisanoj izjavi.

Trgovina između Japana i EU prošle je godine dosegla 129 milijardi eura.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.