Znanost
9981 prikaza

Ovo je narod koji ima najbolji vid na svijetu

Narod Himba iz Namibije
1/2
Wikipedia
Ovo pleme nomada dane provodi uzgajanjem stoke i gotovo ih uopće nema u gradovima

U savanama sjeveroistočne Namibije skriva se gradić Opuwo. Ima samo 12.000 stanovnika i putovanje kroz čitav grad traje manje od minute. Kako piše BBC, puno su zanimljiviji stanovnici okolne doline nego sam grad.

Pleme Himba, polunomadski narod, svoje dane većinom provodi uzgajanjem stoke. Dok sve više plemena napušta seoski način života i sele se u gradove, Himbe brižno čuvaju svoj način života. Ipak, sve se mijenja, tako i Himbe polako odlaze u gradove.

Oni su idealna prilika znanstvenicima za proučavanje kako moderni život utječe na naš vid. Istraživanja su pokazala doista nevjerojatne rezultate. Moderni život iz temelja mijenja naš vid i znanost još uvijek ne može potpuno objasniti te promjene. Ono oko čega se svi slažu je jednostavna teza; Himbe vide svijet drukčije od nas.

Prve naznake da domoroci različito doživljavaju svijet otkrio je WHR Rivers još početkom dvadesetog stoljeća. Stanovnicima otočića u blizini sjeverne obale Australije pokazivao je različite testove vida, a najpoznatiji je bila Muller-Lyerova iluzija. Pogledajte strelice na slici dolje i pokušajte procijeniti koja crta je dulja. 

Muller-Lyerova iluzija | Author: Wikipedia Wikipedia

Crte su potpuno iste duljine, ali većina zapadnjaka reći će da je donja crta dulja i to dvadesetak posto. S druge strane, Rivers je otkrio da domoroci puno bolje procjenjuju odnose. Muller-Lyerova iluzija im nije stvarala probleme s vidom. Do istih zaključaka došli su i brojni drugi istraživači s primitivnim stanovništvom. Od Indije do Kalaharija istraživači su otkrili da domoroci bolje vide.

Jules Davidoff sa sveučilišta u Londonu istraživao je kako Himbe vide i koje iluzije bi im mogle predstavljati problem. Počeo je s Ebbinghausovom iluzijom. Pogledajte narančaste krugove na slici dolje i pokušajte procijeniti koji je veći.

Ebbinghausova iluzija | Author: Wikipedia Wikipedia

Zapadnjaci će krug s desne strane procijeniti kao veći, iako su identične veličine. Davidoff je otkrio da Himbe nemaju problema s tom iluzijom i ispravno kažu da su krugovi jednaki.

Zašto domoroci nemaju problema s optičkim iluzijama, još uvijek je neriješena tajna. Postoje brojne teorije da stres života u modernom okruženju može 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.