Znanost
20841 prikaza

Ovo su najekstremnije vremenske prilike u povijesti

Smrznuti auto
Thinkstock
Od najhladnijeg dijela Antarktike do najvrelijih dolina Kalifornije, ovo je samo jedan od pokazatelja raznolikosti našeg planeta

Naš planet nalazi se na savršenoj udaljenosti od Sunca za stvaranje života. Bez obzira na to, svejedno su zabilježene ekstremne varijacije u vremenskim uvjetima koje bi mogle iznenaditi čak i Zorana Vakulu.

Ovo su tek neke od ekstremnih meteoroloških (ne)prilika koje su zabilježile vremenske stanice diljem svijeta

Ilustracija vrućine | Author: Pixabay Pixabay

Najviša temperatura 56,7 stupnjeva Celzijevih zabilježena je 10. srpnja 1913. u prigodno nazvanom Furnace Creek, u američkoj saveznoj državi Kaliforniji. Furnace je inače engleski naziv za visoku peć gdje se tali metal.

Južni pol nedostupnosti - Lenjinova bista | Author: Wikipedia Wikipedia

Najniža temperatura od čak -89,2 stupnjeva Celzijevih zabilježena je sedamdesetak godina kasnije i to 21. srpnja 1983. na drugom kraju svijeta u ruskoj postaji Vostok na Antarktici.

Kiša | Author: Thinkstock Thinkstock

Najveća količina kiše od 1825 litara po metru kvadratnom u samo 24 sata zabilježena je 7.-.8 siječnja 1966. na francuskom otoku La Reunion u Indijskom oceanu. 

Tuča na tlu | Author: Pixabay Pixabay

Najteža ikad zabilježena tuča 1,02 kg pronađena je 12. travnja 1986. u gradu Gopalganj u Bangladešu.

Munja | Author: Pixabay Pixabay

Najdulja munja od čak 321 kilometar snimljena je relativno nedavno, 20. srpnja 2007. u američkoj saveznoj državi Oklahoma. S druge obale Atlantika, u Francuskoj zabilježena je vremenski najdulja munja i trajala je 7,74 sekundi.

Surferi u Portugalu | Author: REUTERS REUTERS

Sjeverni Atlantik poznat je po valovima pa je tamo zabilježen i najveći ikad izmjeren val visok 19 metara, ali i najveći ikad viđeni val koji je imao oko 29 metara.

Drvo - ilustracija vjetra | Author: Pixabay Pixabay

Najsnažniji vjetar 113,2 metara u sekundi ili 408 kilometara na sat zabilježen 10. travnja 1996. na otoku Barrow u Australiji.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.