Znanost
1371 prikaza

Danske vjetrenjače u jednom danu opskrible cijelu državu strujom

Vjetrenjače
Danny Lawson/Press Association/PIXSELL
Neuobičajeno vjetrovit dan pružio je Skandinaviji šansu da dokaže koliko je globalno superiorna u korištenju obnovljivih izvora energije

Danska bi 9. lipanj slobodno mogla zapisati u školske udžbenike, jer je to dan kad su vjetrenjače proizvele i više nego dovoljno energije za opskrbnju cijele države. Točnije, proizvedeno je 140 posto potrebne struje, s tim da je preko dana proizvedeno 16 posto više energije nego inače, a po noći 40 posto više.

Višak energije nije doduše propao, nego je izvezen u Njemačku, Norvešku i Švedsku pomoću interkonektora između državnih električnih mreža (koje, usput rečeno, Nijemci u početku baš i nisu voljeli).

Danska proizvodnja energije uz pomoć vjetrenjača | Author: energinet.dk energinet.dk

"Ovo je dokaz da nije nikakva fantazija da bi svijet mogao 100 posto funkcionirati uz pomoć obnovljive energije", izjavio je Oliver Joy, glasnogovornik europske udruge za iskorištavanje energije iz vjetra.

Stranica energinet.dk, koja pruža uvid u dansku proizvodnju energije u stvarnom vremenu, pokazala je da danske vjetrenjače na navedni dan čak i nisu radile punim kapacitetom kad su generirale viškove.

Inače, tijekom 2014. godine danske vjetrenjače, od kojih se većina nalazi na kopnu, proizvele su oko 39 posto godišnje potrošene električne energije svoje zemlje, piše Quartz.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.