Znanost
5293 prikaza

Pakao na Zemlji: Otkrili najtoplije mjesto svijeta

Toplina plašta Zemlje
Rutgers University
Znanstvenici su duboko u Zemljinom plaštu pronašli lavu čija temperatura iznosi 1600 stupnjeva Celzijusa

Istraživači su otkrili da duboki dijelovi Zemljinog plašta, debele ljuske koja je sastavljena od gustih stijena i okružuje vanjsku tekuću jezgru te se nalazi odmah ispod kore danas jednako vrući kao što su bili i prije 2,5 milijardi godina

Nova znanstvena studija otkriva dokaze bez presedana o toplinskoj evoluciji duboke Zemlje, primjerice tijekom arheanskoga Eona u razdoblju između prije 4 i 2,5 milijardi godina, prema kojoj je temperatura plašta Zemlje bila toplija nego danas. 

U razdoblju nakon toga plašt se hladio uslijed prestanka proizvodnje radioaktivne topline i zbog konvekcijskog hlađenja, piše Daily Mail.

Budući da je tijekom prethodnog razdoblja Zemlja bila toplija, taj interval geološkog vremena obilježava široko rasprostranjena pojava jedinstvene stijene poznate kao komatit - super vruće inačice lave u stiilu havajskih tokova lave.

Znanstvenici su otkrili da su olivini - prvi minerali koji su se kristalizirali iz ove lave, to činili na temperaturi od 1600 stupnjeva Celzijusa.

Pogledajte video u top 10 najtoplijih mjesta na svijetu:

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.