Life
21365 prikaza

Jedini čovjek koji je upao u lavu - i srećom preživio

Vulkan Ol Doinyo Lengai
Twitter
Ostali su gledati za njim dok je nestao u jednom od tokova lave - a na šok svih je preživio

Tanzanijski vulkan Ol Doinyo Lengai ili Božju planinu s punim pravom nazivaju još i "najčudnijim vulkanom na svijetu" - njegova lava je najhladnija na zemlji. Naime, lava tog aktivnog vulkana u trenutku kad izlazi ima temperaturu od oko 510 Celzijusa.

Koliko je hladna svjedoči i priča lokalnog vodiča iz plemena Masai koji je tijekom jedne ekspedicije 2007. nesretnim slučajem upao u jedan od tokova lave. Dok su preneraženi ljudi gledali, on se uspio živ iščupati iz smrtne opasnosti tako da se popeo uz stijenu.

Iako je na nogama i rukama imao teške opekline, vodič je svojim čudesnim preživljavanjem postao prvi čovjek koji se uspio "okupati" u lavi i iz nje izaći živ.

Osim temperature, neobičan je i sastav lave Božje planine - dok je lava tipično bogata silikatnim mineralima, ova je bogata rijetkim natrijevim i kalijevim karbonatom, njereritom te gregoritom. Upravo zbog toga ona izbija na relativno niskim temperaturama te nije crvenog, već crnog sjaja na suncu.

Osim toga, lava u koju je vodič srećković upao je i znatno više tekuća te često manje viskozna od vode.

Nedaleko od vulkana nalazi se i tzv. Bazen smrti koje ptice pretvara u kamen, a s druge strane, njegova okolina vrvi od života.

U čemu je njegova tajna? Prije nekoliko godina, britanski fotograf Nick Brandt je na jezeru Natron u Tanzaniji našao okamenjene ptice i vratio ih u prirodan položaj. Postavio ih je kao da stoje na granama ili plivaju na vodi i fotografirao ih. 

Ubrzo je ovo jezero proglašeno jednim od najnegostoljubivijih mjesta na svijetu, gdje se jadna stvorenja pretvaraju u kamen kada dodirnu vodu. Razlog su visoke količine natrijevog karbonata u jezeru. 

Ovaj mineral stiže do jezera iz obližnjeg vulkana Ol Doinyo Lengai, koji je jedini aktivni proizvođač lave natrijevog karbonata. Taj vulkanski nusproizvod je bogat natrijem i kalijevim karbonatom, koji se ulijeva u jezero i doprinosi visokim pH vrijednostima vode.

Okruženje jezera i vulkana vrvi od života

Međutim, ovo jezero nije samo bazen smrti i beznađa. Zapravo, jezero i njegovo okruženje vrve od života. Nevjerojatno, ali između 65 i 75 posto svjetske populacije manjih flamingosa je rođeno na jezeru Natron, a lužnatost jezera zapravo pomaže u ovom procesu, jer ekstremno visoka razinama pH drži predatore podalje od beba flamingosa.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.