Znanost
560 prikaza

Pauci mogu "štimati" mreže radi dobrih vibracija

Pauk
REUTERS
Pauci pomoću vibracija procijenjuju i stanje mreže

Pauci mogu kontrolirati napetost i krutost mreže da bi optimizirali svoje osjetilne sposobnosti, što im pomaže locirati i identificirati plijen i partnere, otkrili su znanstvenici s Oxforda.

Poput žica na gitari, svilenkasta vlakna emitiraju vibracije različitih frekvencija i informacije vraćaju natrag do pauka.

"Pauci koriste vibracije ne samo plijena uhvaćenog u mrežu, što im je važno da bi znali gdje se nalazi i o kome se radi", rekla je autorica studije Beth Mortimer.

"Vibracije su važne i kod udvaranja...Puno mužjaka će proizvesti specifičan glazbeni obrazac pomoću kojih ženke utvrđuju ne samo da se radi o mužjaku, nego i je li u pitanju prava vrsta i bi li se s njime mogle pariti", dodala je.

Pauci pomoću tih informacija procijenjuju i stanje mreže, ističe Mortimer.

U sklopu studije objavljene prošlog mjeseca u suradnji s Universidad Carlos III. iz Madrida, stručnjaci s Oxforda uzeli su mrežu vrtnog pauka križara i u vlakna poslali točno izmjerene signale.

Laserom su izmjerili vibracije koje su se širile mrežom, pokazujući kako je pauk mijenjao valne amplitude tako što je "štimao" napetost i krutost mreže.

"U stanju su vrlo precizno izmijeniti napetost svojih mreža...To znači da raspolažu mehanizmom za izravnu kontrolu napetosti i krutosti niti", kaže Mortimer.

"Ti mehanizmi omogućuju im da naštimaju niti kako bi mogli kontrolirati na koji im način senzorske informacije stižu u središte mreže", pojasnila je.

Mortimer planira slične testove provesti i na drugim vrstama pauka.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.