Znanost
1199 prikaza

Postanite inteligentniji uz pomoć ovih 10 trikova

Mozak
Thinkstock
Inteligencija je nešto na čemu možete raditi, pa je povećajte ovim jednostavnim navikama

Ako mislite da je inteligencija fiksne kvantitete koju nikad ne možemo promijeniti, znajte da niste u pravu. 

Naime, istraživanja su pokazala da način na koji prilazimo određenoj situaciji, kao i stvari koje činimo kako bi 'nahranili' mozak, mogu značajno poboljšati našu mentalnu snagu.

Drugim riječima, to može značiti da biste se trebali vratiti u školske klupe i police pretrpati debelim knjigama, no možete postati pametniji i bez da u to ulažete puno vremena i energije. Evo prijedloga stručnjaka različitih profila što možete svakodnevno činiti kako bi postali pametniji, a vi izaberite što vam najviše odgovara:

1. Pametnije provodite vrijeme online

Umjesto da petstoti put provjerite je li tko što objavio na Facebooku, prisjetite se da se na internetu nalaze i online tečajevi, TED govori i alati za povećanje rječnika. Odvojite onih nekoliko minuta koje ste planirali provesti gledajući pse na skateboardu za nešto što će 'nahraniti' vaš mozak.

Ženska ruka piše | Author: Thinkstock Thinkstock

2. Zapišite što ste naučili

Prije spavanja, u kratkim crtama zapišite što ste tog dana naučili. Vjerujte da će pisanje poboljšati snagu vašeg mozga.

3. Napravite 'izvršeno' popis

Važan dio inteligencije čine samopouzdanje i sreća, pa poboljšajte oboje tako što nećete zapisivati što sve trebate učiniti, nego što ste vas obavili i postigli. Vjerujte da će vas pogled na dosadašnja postignuća u trenu obradovati.

4. Skinite kutije s društvenim igrama s ormara

Društvene igre i puzzle nisu samo zabavne nego predstavljaju i sjajan način vježbanja mozga. 

5. Okružite se pametnim ljudima

Ponekad to može djelovati teško na samopouzdanje (jer se možete osjećati priglupo ako ne razumijete o čemu svi pričaju), no okruživanje s ljudima koji su pametniji od vas jedan je od najbržih načina učenja. Zapamtite da je vaš kvocijent inteligencije prosjek pet ljudi s kojima se najviše družite, pa pažljivo odaberite društvo. 

6. Puno čitajte

Nije nikakva novost da je čitanje nužno za poboljšanje inteligencije i da ćete na taj način neminovno postati sve načitaniji, pa posljedično i pametniji.

Kafići na suncu | Author: Luka Stanzl/PIXSELL Luka Stanzl/PIXSELL

7. Objašnjavajte drugima

"Ako nešto ne možete objasniti na jednostavan način, znači da ne razumijete dobro temu o kojoj pričate", rekao je Albert Einstein. Budite sigurni da ste dobro naučili ono što mislite da znate i da je ta informacija zauvijek 'urezana' u vaše pamćenje tako što ćete je prepričavati drugima. 

8. Slučajnim odabirom radite nove stvari

Nikad ne znate kad će vam nešto zatrebati. Savršen primjer je Steve Jobs koji je učio kaligrafiju nakon što je napustio koledž. Ono što je na tom tečaju naučio pomoglo mu je pri dizajniranju prvog Maca.

9. Naučite novi jezik

Ne morate u trenu otputovati u Japan kako biste savršeno progovorili japanski, ali možete iz udobnosti svojeg doma slušati online predavanja i ponavljati naučeno gradivo (koje je na mnogim stranicama besplatno).

10. Odvojite vrijeme samo za sebe

Svakodnevno odvojite nešto vremena samo za sebe, tijekom kojeg ćete moći sjediti u tišini i odmoriti se od silne mentalne stimulacije koja je svugdje oko nas, piše Time.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.