Znanost
6114 prikaza

Povijesno otkriće: Objavljuju prvu fotografiju crne rupe

Crna rupa u svemiru
Pixabay
Promatrali su crnu rupu Sagittarius A* u središtu naše galaksije i 87 - u središtu susjedne galaksije Virgo A

Očekuje se da će znanstvenici u srijedu pokazati prvu fotografiju crne rupe, što je nevjerojatan uvid u ova nebeska čudovišta s gravitacijskim poljima koja su tako intenzivna da ne propuštaju nikakvu materiju, ni svjetlost. Američka Nacionalna zaklada za znanost najavila je konferenciju za tisak u Washingtonu kako bi najavila „revolucionarni rezultat projekta Event Horizon Telescope (EHT)“. Riječ je o međunarodnom partnerstvu osnovanom 2012. godine kako bi se pokušalo izravno promatrati neposredno okruženje crne rupe, javlja Reuters.

U Bruxellesu, Santiagu, Šangaju, Taipeiju i Tokiju planirane su simultane konferencije. Horizont crne rupe jedno od najnasilnijih mjesta u svemiru, to je točka bez povratka iza koje sve zvijezde, planete, plin, prašina i svi oblici elektromagnetskog zračenja, uključujući i svjetlost, nepovratno nestaju.

"To je vizionarski projekt jer će to biti prva fotografija crne rupe, na kojoj je surađivalo više od 200 ljudi iz cijelog svijeta“, rekao je astrofizičar Sheperd Doeleman, direktor Event Horizon Telescopea u Centru za astrofiziku, Harvard i Smithsonian, a rezultati će biti predstavljeni na konferenciji za novinare u srijedu u 9 ujutro.

CERN U vrhu Top News Hrvatska ulazi u CERN - unaprijedit će gospodarstvo

"Istraživanje će ujedno testirati i teoriju opće relativnosti fizičara Alberta Einsteina", kaže astrofizičar Dimitros Psaltis sa Sveučilišta Arizona. Ta teorija, iznesena 1915. godine, imala je za cilj objasniti zakone gravitacije i njihov odnos prema drugim prirodnim silama.

Istraživači su ciljali dvije supermasivne crne rupe. Prva - zvana Sagittarius A* - nalazi se u središtu naše galaksije Mliječni put, i ima 4 milijuna puta veću masu od Sunca. Nalazi se 26.000 svjetlosnih godina od Zemlje. Svjetlosna godina je udaljenost koju svjetlo putuje u godini, - oko 9,5 bilijuna (tisuća milijardi) kilometara. Druga - zvana M87 - nalazi se u središtu susjedne galaksije Virgo A, ima masu 3,5 milijarde puta veću od Sunca i udaljena je 54 milijuna svjetlosnih godina od Zemlje.

Crne rupe, koje dolaze u različitim veličinama, izvanredno su guste cjeline koje nastaju kad vrlo masivne zvijezde kolabiraju na kraju svog životnog ciklusa. Supermasivne crne rupe su nešto najveće što postoji u svemiru i moguće je da se spajaju s drugim crnim rupama.

Psaltis je crnu rupu opisao kao "ekstremno zakrivljenje u prostor-vremenu", pojam koji se odnosi na tri dimenzije prostora i jednu dimenziju vremena spojenu u jedan četverodimenzionalni kontinuum.

Crna rupa | Author: ESO ESO
Doeleman je kazao kako su istraživači iz globalne mreže teleskopa dobili prve podatke u travnju 2017. godine. Teleskopi koji su prikupili te početne podatke nalaze se u američkim državama Arizoni i Havajima, te Meksiku, Čileu, Španjolskoj i na Antarktici. U međuvremenu su pridruženi teleskopi u Francuskoj i na Grenlandu.

Znanstvenici će također pokušati prvi put otkriti dinamiku u blizini crne rupe, budući da materija kruži blizu njih brzinom ekstremno bliskoj svjetlosnoji prije nego što ih ona proguta. Činjenica da crne rupe ne dopuštaju da im pobjegne čak ni svjetlost, promatranje dodatno otežava. Stoga će znanstvenici tražiti prsten svjetlosnog zračenja i materije koja kruži velikom brzinom na rubu horizonta, oko područja tame koje predstavlja crnu rupu.

To je poznato kao sjena crne rupe ili silueta. Einsteinova teorija, ako je točna, trebala bi omogućiti iznimno precizno predviđanje veličine i oblika crne rupe.

"Oblik sjene bit će gotovo savršen krug Einsteinove teorije", rekao je Psaltis. "Ako otkrijemo da se razlikuje od onoga što teorija predviđa, onda se vraćamo na početak i kažemo: 'Jasno je da nešto nije u redu.'"

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 17:40 09.Travanj 2019.

    crvotočina