Znanost
5686 prikaza

Pronašli lijek za melanom koji je metastazirao na mozak

Kemoterapija
Bill Branson/ National Cancer Institute/ public domaine
Broj oboljelih rapidno raste i u Hrvatskoj, nova terapija preživljavanje nakon jedne godine sa 20 povećava na 82 posto

Prvo se razvije melanom na koži, potom ga čovjek ne primijeti, a na kraju ovaj zloćudni tumor može metastazirati u mozak. Najgori oblik raka kože nikada nije najsretnija vijest, posebno ako metastazira jer je tada postotak preživjelih nakon jedne godine liječenja oko 20 posto. Istraživanje, međutim, objavljeno u The New England Journal of Medicine pokazuje da je nakon kombinirane terapije dvama lijekovima koji aktiviraju imunološki sustav, nakon godine dana živo bilo čak 82 posto pacijenata.

Istraživanje je provela skupina liječnika na čelu s dr. Husseinom A. Tawbijem, specijalistom iz MD Andersonovog centra za rak u Houstonu. Oni su pacijente iz 28 bolničkih centara diljem SAD-a tretirali ipilimumabom, koji se prodaje pod imenom Yervoy, i nivolumabom, koji se prodaje kao Opdivo.

Melanom | Author: 0x6adb015/ CC BY-SA 3.0 0x6adb015/ CC BY-SA 3.0

U rezultatima istraživanja se navodi da su pacijentima svaka tri tjedna davali do četiri doze ipilimumaba po 3 miligrama na svaki kilogram tjelesne mase, te svaka dva tjedna istu dozu nivolumaba dok bi to pacijent podnosio. Problem je, doduše, u tome što takva terapija mjesečno košta čak 100.000 dolara. No, rezultati su bili spektakularni.

Potpuni terapijski učinak utvrđen je kod 26 posto pacijenata, djelomični kod njih 30 posto, a stabilno stanje bez promjena uočeno je kod daljnjih 2 posto. Veliki je to napredak u tretmanu bolesti koja je do sada vrijedila za operabilnu u tek manjem broju slučajeva, a koja je diljem svijeta, tako i u Hrvatskoj, sve učestalija.

Na konferenciji u zgradi HND-a 18. travnja ove godine povodom "Euromelanoma dana" iznesen je podatak da je prema podacima Registra za rak HZZO-a 2015. godine bilo 649 novooboljelih, što je povećanje od čak 10 posto u odnosu na 2014. Tada je na konferenciji sudjelovao i gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara kojemu je u siječnju ove godine dijagnosticiran upravo metastazirani oblik melanoma na mozgu, ali se, koliko je poznato, zasad vrlo uspješno liječi.

Laboratorij NAPREDAK Znanost Francuski znanstvenici razvili molekulu koja napada stanice melanoma

Da bi imunološke terapije mogle ovako djelovati na melanom koji je metastazirao, bilo je poznato još prije tri godine. Terapijom vrlo sličnom ovoj kombiniranoj, 2015. su liječnici počeli tretirati bivšeg američkog predsjednika Jimmyja Cartera, nakon što su mu pronašli da mu je melanom metastazirao i na jetru i na mozak.

U lipnju ove godine jedan od njegovih pomoćnika javnost je obavijestio da na posljednjoj kontroli više nije ni traga raku. U liječenju melanoma ipak je najvažnija prevencija, koja se odnosi na oprezno izlaganje UV zrakama bilo od sunca ili u solariju, te pravovremeni pregledi kod dermatovenerologa.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.