Znanost
1920 prikaza

Šuma živi: Nevjerojatna snimka dokazuje da zemlja diše

Šuma
Zrinka Bertović Skračić
Svi znamo da je naš planet živo biće, ali nije nimalo ugodno vidjeti ga kako diše

Brojni oceani, rijeke, flora i fauna, ali i prirodne katastrofe dokazuju nam da je Zemlja živo biće koje živi svoj život. No rijetki razmišljaju o tome diše li ona.

30. listopada u kanadskoj pokrajini Nova Škotska snimljena je kako upravo to čini. Točnije, u šumi je snimljeno vrlo vidljivo pomicanje tla, nalik ljudskom disanju.

Brian Nuttall je objavio snimku, rekli bismo - prigodno, na Noć vještica na Facebooku i svi gledatelji su ostali šokirani prikazanim.

Ljudi su počeli tražiti objašnjenje ovog jezivog fenomena, a pokazalo se da je ono vrlo jednostavno.

Naime, nadimanje zemlje je bilo uzrokovano ogromnim sustavom korijena drveća, koje više nije duboko i sigurno ukorijenjeno u zemlji. U biti se korijenje odizalo kako je puhao vjetar i pomicao drveće.

Nuttall je objasnio da je puhao jak vjetar dok je šetao šumom.

"Kad sam došao do dijela gdje nije posječeno drveće, primijetio sam da se tlo pomiče. Mislim da drveće nije duboko ukorijenjeno, ali to i nije potrebno budući da je okruženo drugim drvećem. Drugačije bi bilo da je riječ o jednom drvetu koje raste na čistini."

Komentatorima je bilo puno lakše kad su pročitali Nuttallovo objašnjenje, jer ono znači da mogu i dalje bezbrižno lutati prirodom, bez straha da bi se Zemlja mogla zadihati, piše Grind TV.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.