Znanost
6908 prikaza

Prvi put u deset godina snimljena 'zmajska koža'

Ledena zmajska koža na Antarktici
1/3
Guy Williams/IMAS
Znanstvenici su po prvi put u deset godina uspjeli snimiti misteriozan fenoment

Putovati tijekom jeseni u zaleđena bespuća Antarktike je uvijek opasan pothvat, ali istraživači su se ukrcali na američkog ledolomca Nathan B Palmer i u travnju se zaputili prema zaleđenom zemljinom jugu. Tamo su vidjeli pojavu koja nije zabilježena barem desetak godina, a riječ je o "zmajskoj koži". "Rijetki je to i bizarni dokaz mračnog kaosa u zamrznutom dijelu našeg planeta", rekao je znanstvenik Guy Williams za portal sveučilišta u Tasmaniji.

Williams je jedan od 27 znanstvenika iz čak osam zemalja koji su se odlučili provesti najhladniji dio godine proučavajući obalne polinije, dijelove otvorenog mora uz obalu Antarktike gdje se stvara najviše leda. Za sve su zaslužni hladni vjetrovi iz unutrašnjosti zaleđenog kontinenta pod nazivom katabatički vjetrovi.

Polinije proizvode desetak puta više leda nego ostali dijelovi mora, a Williams to ovako objašnjava: "Zamislite obični kalup za led, napunjen jednom. Nakon tjedan dana ćete imati određen broj kockica leda. Zamislite da isti taj kalup svakog dana praznite i punite vodom. Imali biste puno više leda". Upravo takve procese su pokrenuli katabatički vjetrovi koji doslovno otpuhuju led, otkrivaju novu vodu i stvaraju novi led.

U razgovoru za portal sveučilišta, Williams je napomenuo da se sada nalaze u centru uraganskog nevremena s naletima vjetra i iznad 120 kilometara na sat. Pod takvim uvjetima se stvara rijetko viđena "zmajska koža".

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.