Znanost
566 prikaza

Prvi turisti platili milijune za vožnju oko Mjeseca iduće godine

Lansiranje Falcona
REUTERS
Posljednji čovjek na mjesecu bio je Eugene Cernan, zapovjednik misije Apollo, u prosincu 1972. godine

Tvrtka SpaceX planira iduće godine 'provozati' dvoje turista oko Mjeseca, što će biti prvi let s posadom do Zemljina satelita u više od četrdeset godina, objavio je novinarima direktor kompanije Elon Musk. 

Musk nije rekao tko će biti svemirski turisti, ali je kazao da su već uplatili "pozamašan polog" te da će proći zdravstvene preglede i testove tjelesne spreme kako bi se ustanovilo mogu li izdržati put.

"Kao i astronauti iz programa Apollo prije njih, i ovi će pojedinci putovati u svemir noseći nade i snove čovječanstva", kazao je.

Posljednji čovjek na mjesecu bio je Eugene Cernan, zapovjednik misije Apollo, u prosincu 1972. godine.

SpaceX ne planira sletjeti na Mjesec nego ga samo okružiti. 

Do Mjeseca će se letjeti SpaceXovim svemirskim brodom Dragonom, koji je kompanija razvila za NASA-u, za letove do Međunarodne svemirske postaje, pošto je američka svemirska agencija zbog neisplativnosti umirovila svoju flotu raketoplana. 

Tvrtka američkog inženjera, izumitelja i ineternetskog pionira Elona Muska u budućnosti planira i privatne letove do Marsa. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.