Znanost
784 prikaza

Prvi u povijesti reciklirao i raketu i kapsulu za ISS

Lansiranje Falcona
REUTERS
Elon Musk još jednom je pokazao da su njegovi svemirski projekti ispisivanje budućnosti

Američka kompanija SpaceX uspjela je u ponedjeljak lansirati raketu i kapsulu koje je već bila upotrijebila, a namijenjene su opskrbi astronauta Međunarodne svemirske stanice (ISS), prenosi HINA. Raketa Falcon 9, na čijem je vrhu kapsula Dragon bez ljudske posade, lansirana je po planu u 16.30 sati (22.30 sati po srednjoeuropskom vremenu) s NASA-ine lansirne rampe u Cap Canaveralu, na Floridi.

"Ovo je druga misija opskrbe za NASU u kojoj ne samo da se koristimo već upotrijebljenom raketom nego i (kapsulom) Dragonom koji je već išao na Međunarodnu svemirsku stanicu", rekla je u nedjelju novinarima Jessica Jensen, voditeljica misije Dragon u SpaceX-u.

Falcon Heavy, SpaceX Falcon Heavy Znanost Musk raketom šalje svoj automobil na Mars!

Raketa lansirana u ponedjeljak letjela je zadnji put u kolovozu 2017. a kapsula Dragon je pristala na ISS u travnju 2016. U prosincu 2017. SpaceX je prvi put ponovo upotrijebio raketu i kapsulu u istoj misiji. Kompanija sa sjedištem u Kaliforniji nastoji smanjiti troškove svemirskih letova višekratnim korištenjem svojih raketa i ostaloh dijelova umjesto da ih nakon obavljenog leta spusti u ocean.

"Oduševljava nas što ovo postaje pravilo", izrazila je zadovoljstvo Jensen. Kapsula nosi gotovo 2.600 kg hrane i istraživačke opreme u vezi s projektom istraživanja oluja na Zemlji. Teretni svemirski brod treba pristati na ISS u srijedu ujutro i ostat će u orbiti gotovo mjesec dana prije nego se vrati na Zemlju. Ovo je četrnaesta misija opskrbe koju SpaceX radi za NASA-u.

Vlasnik SpaceX-a Elon Musk definitivno je ušao u povijest 6. veljače kada je sa Space Coasta na Floridilansirao svoju raketu Falcon Heavy, 70 metara visokog diva koji ne samo što se pokazao kao u potpunosti iznova upotrebljiva letjelica u svemir, nego i kao raketa s više nego dvostruko većom nosivosti tereta od do tada najmoćnijeg svemirskog teretnjaka Delta IV Heavy, inače letjelice Muskovog suparnika United Launch Alliance.

Falcon Heavy, probno lansiranje Osvajanje svemira Znanost Muskov raketni PR - sad sanja čak i Pluton

Deltin kapacitet je 29 tona, a Falcon Heavy s motorima koji su u stanju razviti potisak od 23.000 kN, u stanju je nositi teret od 64 tone, poput Boeinga 737 skupa s putnicima. Musk i njegovi ljudi pazili su na svaki detalj kako bi od lansiranja napravili spektakl. Za taj let Falcon Heavy nije nosio pravi teret nego tamnocrveni Teslin stari sportski automobil. Za volanom je bila čovjekolika lutka, a sa stereo uređaja i zvučnika u automobilu svirao je "Space Oddity" Davida Bowieja.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.