Znanost
296 prikaza

SpaceX opet slavi: Uspješno prizemljili šestu Falcon 9 raketu

SpaceX
SpaceX
Prvo uspješno slijetanje rakete SpaceX je slavio u prosincu prošle godine, a nova uspješna misija znači da sada imaju čak šest raketa koje mogu ponovno upotrijebiti

SpaceX je noćas uspješno lansirao japanski satelit u orbitu, a da bi cijela misija bila impresivnija, opet su uspjeli spustiti raketu Falcon 9 na platformu u Atlantiku. 

Ovo slijetanje bilo je još izazovnije jer je Falcon 9 nosio JCSAT satelit na visinu od oko 36.000 kilometara, a da bi se došlo do te visine potrebno je puno više goriva i veća brzina nego za let do Međunarodne svemirske postaje. Zbog toga je raketa brža pri povratku na Zemlju te je slijetanje zahtjevnije. 

Ovo je šesta raketa koja se uspješno vratila na Zemlju nakon lansiranja te četvrto uspješno slijetanje na platformu u oceanu (dva uspješna slijetanja bila su na platformi na tlu).

Prvo uspješno slijetanje rakete SpaceX je slavio u prosincu prošle godine, a nova uspješna misija znači da sada imaju čak šest raketa koje mogu ponovno upotrijebiti. Elon Musk, šef SpaceX-a, najavio kako bi jedna od raketa trebala ići na ponovno lansiranje u rujnu ili listopadu ove godine, što će biti prvi puta u povijesti da će lansirati raketu koja je već bila u svemiru

SpaceX | Author: SpaceX SpaceX

Još nije poznato što će Falcon 9 raketa voziti na svom drugom letu u svemir, no mnoge su kompanije zainteresirane da to bude njihov teret što ne čudi jer je tvrtka Elona Muska iznimno popularna te privlači pažnju mnogih zaljubljenika u svemirska istraživanja, a samim tim i kompanije koje koriste njene usluge dođu u središte pozornosti.

Elon Musk je više puta isticao kako su višekratno iskoristive rakete budućnost svemirskog istraživanja, a Gwynne Shotwell, direktorica SpaceX-a, očekuje da će ovakve rakete sniziti troškove lansiranja za 30 posto.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.