Znanost
504 prikaza

Psiholozi potvrdili: Trebali bi putovati sami

Žena sama na planinarenju
Thinkstock
Novo istraživanje je potvrdilo ono što mnogi među nama već znaju: najbolje je putovati bez ikakvog društva

Istraživanje koje je provedeno na malom uzorku od 24 sudionika, koji su prethodno putovali sami i to u prosjeku devet dana, otkrilo je da bi većina ljudi vrlo rado putovala bez članova obitelji, partnera ili prijatelja.

Kad putujete sami više možete uživati u svojem vremenu, ali i ne morate se natjecati s drugima oko toga što oni žele, te lakše možete isplanirati svoj dan, pokazalo je istraživanje objavljeno u Međunarodnom časopisu za istraživanja putovanja i turizma.

No voditelj istraživanja, profesor Constanza Bianchi s Queensland fakulteta, tvrdi da je njegova ekipa znanstvenika otkrila da su razlozi za samostalno putovanje puno dublji od navedenog, prenosi Independent.

"Ispitanici koji su sami putovali na odmor imali su osjećaj da više kontroliraju svoj život i ponašanje... Samostalno putovanje je drugima pak omogućilo da se preispitaju i otkriju tko su i što žele", objašnjava Bianchi.

Dakle, ako još niste bili na godišnjem, ili već razmišljate o sljedećem, počnite planirati.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.