Znanost
175 prikaza

Razlika u duljini života između muškaraca i žena postaje sve manja

Umirovljenici
Grgo Jelavic (PIXSELL)
Dok su nekoć žene živjele u prosjeku i do osam godina dulje, proteklih godina to prestaje biti pravilo. To je posljedica veće zaposlenosti žena i stresa od posla

Osim hormonalnih razlika koje žene bolje štite od nastanka srčanog i moždanog udara, kao jedno od objašnjenja za dulji očekivani vijek žena često se navodila činjenica da one u manjem postotku rade. Ipak, to se promijenilo u posljednjih 50 godina, pa se tako i očekivani životni vijek oba spola približava, pokazala je studija britanskog Nacionalnog ureda za statistiku, a potvrđuju je i druge europske studije.

Taj se zaključak odnosi na zemlje u zapadnom svijetu, gdje je sve manje žena domaćica, a ranija se smrt povezuje sa stresom od posla, češćim navikama pijenja alkohola i pušenja.. Tako danas u Velikoj Britaniji razlika između očekivanog životnog vijeka žena i muškaraca iznosi četiri godine.

Očekuje se da će se taj trend pojaviti i u drugim razvijenim zemljama, a unatoč općem produljenju životnog vijeka zahvaljujući napretku u medicini, kvaliteta života značajno je pala zbog sve veće prisutnosti kroničnih bolesti.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.