Znanost
1624 prikaza

Hoćete li umrijeti od raka, infekcije ili srca - može se predvidjeti!

Mrtav čovjek u mrtvačnici
Thinkstock
Postoji mnogo uzroka smrti, no najčešći su srčane bolesti, rak te infekcija - a grafika otkriva koji je najvjerojatniji uzročnik smrti za svako desetljeće čovjekova života

Svatko tko se rodi i živi mora i umrijeti, a ako ste se ikad pitali što bi vama moglo presuditi, sada možete otkriti po vjerojatnosti, budući da se određeni uzročnici smrti češće javljaju u određenoj dobi za svaki spol. Koristeći potake američkog CDA (Centra za kontrolu bolesti), američki je statističar Nathan Yau sastavio fascinantnu grafiku s vjerojatnim uzrokom za svako životno razdoblje objavljenu na Flowing Data Websiteu.

Graf koji otkriva vjerojatni uzročnik smrti za svaku dob | Author: http://flowingdata.com/ http://flowingdata.com/

Ljudi mlađe životne dobi imaju znatno veće šanse umrijeti zbog posljedica nesreće ili pak podleći raku, nego što je rizik da se njihovo tijelo ne obrani od infekcije. Osim što je to logično, to je i statistički dokazano, pa svaka dob ima neki svoj vodeći uzrok smrti.

Pristupite testu klikom OVDJE, a treba upisati svoj spol, dob i rasu.

Graf koji pokazuje statistički najčešći uzročnik smrti s obzirom na dob | Author: http://flowingdata.com/ http://flowingdata.com/

Pokušajte pomicati kursor po godinama - počevši od nule. Primijetit ćete da nakon prve godine života značajno pada rizik od smrti te tako ostaje nekoliko narednih desetljeća. U starosti pak, vodeći uzrok smrti suprotno očekivanjima nije rak, već srce.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.