Znanost
29086 prikaza

Riješio najveću od svih tajni - kako su izgradili piramide

Piramide u Gizi
Thinkstock
Nevjerojatna arheološka otkrića rasvjetljavaju posljednje tajne gradnje velikih piramida u Gizi

Stoljećima je to bila jedna od najvećih svjetskih zagonetki: kako je društvo brončanog doba s gotovo ništa tehnologije stvorilo velike piramide Gize - najstarije i jedino preživjelo od sedam čuda antičkog svijeta.

Sada arheolozi otkrivaju fascinantne dokaze koji pokazuju kako su Egipćani prevezli 2.500 tona teške blokove vapnenca i granita da bi izgradili grob faraona Khufua oko 2.600 prije Krista, piše britanski Daily Mail.

146 metara visoka, to je najveća od svih piramida i bila je, do srednjeg vijeka, najveća umjetna struktura na Zemlji. Sada je otkriće drevnog papirusa, ceremonijalnog broda i genijalnog sustava vodovoda rasvijetlilo infrastrukturu koju su stvorili graditelji.

Taj Mahal Šira priča Life (FOTO) Svjetske atrakcije iz drugog kuta – sviđaju li vam se sad?

Detaljni arheološki materijal pokazuje da tisuće kvalificiranih radnika prenose 170.000 tona vapnenca duž Nila u drvenim čamcima koje drže konopci pomoću posebno konstruiranog sustava kanala u kopnenu luku samo nekoliko metara od baze piramide.

U lukama Wadi Al-Jarf pronađen je i svitak drevnog papirusa koji je dao novi uvid u uloge čamaca u gradnji piramida.

Merer, nadglednik koji je zadužen za tim od 40 elitnih radnika,ostavio je iza sebe dnevnik što predstavlja jedino svjedočanstvo o izgradnji Velike piramide i detaljno opisuje kako su blokovi od kamena vapnenca isporučeni nizvodno od Ture do Gize.

U svom dnevniku Merer također opisuje kako je njegova posada uključena u preobrazbu krajolika, otvarajući goleme brane za preusmjeravanje vode iz Nila i usmjeravajući ga do piramide kroz umjetne kanale.

Titanic DRUGA STRANA Life Druga strana povijesti: Titanic uopće nije potonuo?

Iako je već davno poznato da je granit iz unutarnje komore piramide izvađen u Asuanu, 860 milja južno od Gize, a kamenje vapnenca od Tura, udaljen samo 12 kilometara, arheolozi se nisu slagali oko toga kako su transportirani.

Arheolog Mark Lehner, vodeći stručnjak na terenu, otkrio je dokaze o izgubljenom plovnom putu ispod prašnjave Gize. "Otkrili smo središnji bazen kanala za koji smatramo da je primarno mjesto isporuke u podnožju visoravni Gize", rekao je.

Nova otkrića otkrivena su u dokumentarcu Channel 4, pod nazivom Egypt’s Great Pyramid: The New Evidence, koji također uključuje još jedan tim arheologa koji su otkrili ceremonijalni brod dizajniran da Khufu zapovijeda u životu poslije smrti, što daje nove uvide u izgradnju plovila na vrijeme.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.