Znanost
423 prikaza

Roboti će trebati društveni život jer će nas inače istrijebiti

Robot
Press Association/PIXSELL
Američki futurist Michael Vassar smatra da razvoj umjetne inteligencije treba pomno nadgledati

Ako bude veća od naše i budemo li je razvijali bez nadzora, umjetna inteligencija će nas izbrisati vrlo brzo s planeta Zemlje, kaže futurist Michael Vassar. U svojim istraživanjima na institutu MetaMad došao je do zaključka, da je prirodno, ali i neizbježno očekivati kako će umjetna inteligencija samostalno moći odlučiti kako će riješiti neki zadatak. 

Robot | Author: Press Association/PIXSELL Press Association/PIXSELL

Prema teorijama odlučivanja, uvijek očekujemo najbolji rezultat s obzirom na vrijednosti u kojima živimo. Funkcija vrijednosti je ta koja određuje kako se mi postavljamo prema stvarima u okolini.

"Ako vrijednosti robota ne postavimo da budu sukladne našima, oni će moći sam definirati svoj okoliš i zanemariti čovjeka", upozorava Vassar. 

Trenutačno stvari umjetnoj inteligenciji postavljamo tako da sve mora riješiti analitički, a zaboravljamo na razlike u ljudskom intelektu, iskrenosti i razumu koji su sastavni dijelovi svakog od nas. 

"Globalna katastrofa koja prijeti čovječanstvu ne leži u umjetnoj inteligenciji nego odsutnosti društvenih i intelektualnih okvira koje zamjenjujemo analitičkim zaključivanjem. Problem u ljudima zapravo je nastao prije desetak godina kad se iz sustava isključivala skepsa i samostalno razmišljanje", upozorava futurist.

Sve se to mijenjalo postavkom da je bolje slušati druge i ne buniti se jer nešto funkcionira. Dio problema je i u institucijama koje ne funkcioniraju. Zato trebamo nove koje bi obuhvatile logičko razmišljanje i realnost kako bi prosudile što je zapravo dobro za ljude, smatra futurist.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.