Znanost
476 prikaza

Predlažu skupljanje u vrećama: Zemaljskog smeća u svemiru ima sve više

Smeće u Zemljinoj orbiti
NASA
U Zemljinoj orbiti nalazi se preko 22.000 komada smeća većih od deset centimetara

Jedna od posljednjih eksplozija u svemiru, ona kada je početkom veljače eksplodirao satelit američkih zračnih snaga star dvadeset godina, te izbacio nova 43 komada smeća u Zemljinu orbitu, ponovno je otvorila pitanja o velikoj količini otpada koji sakupljamo u atmosferi.

Smeće u Zemljinoj orbiti | Author: NASA NASA

Od Sputnika 1, prvog objekta koji su Sovjeti lansirali u svemir prije 53 godine, u Zemljinoj orbiti nakupilo se na stotine tisuća komada otpada. 

Uglavnom je riječ o ostacima starih raketa, napuštenih satelita i šrapnela s projektila, koji kruže oko našeg planeta, donosi 24sata.

Postoji čak 22.000 objekata koji su dovoljno veliki kako bi ih znanstvenici sa Zemlje mogli pratiti te još stotine tisuća komadića koji bi mogli predstavljati problem ljudima na putu u svemir. 

Čak i astronauti u Međunarodnoj svemirskoj postaji s vremena na vrijeme moraju raditi manevre kako bi izbjegli sudar sa smećem.

Količina otpada u orbiti značajno se povećala 2007. godine nakon kineskog testiranja antisatelitskih projektila. Nakon tog testa, prema nekim procjenama, ostavili smo novih 150.000 komada smeća. 

Ukupno, uključujući i one najmanje komade smeća, koji su manji od jednog centimetra, u Zemljinoj orbiti trenutno ima nešto više 100.5 milijuna komada raznog smeća. Redovito se prate i nadgledaju komadi smeća veći od deset centimetara.

Veliki problem predstavljaju i nesreće poput ove, koje je gotovo nemoguće predvidjeti, a nakon kojih u svemiru ostaje nova gomila otpada. Jedan takav bio je sudar američkog Iridijuma i nefunkcionalnog ruskog satelita 2009. godine.

U posljednje vrijeme sve više znanstvenika glasno progovara o ovom gorućem problemu te smišljaju rješenja kako očistiti svemir. 

Jedan od prijedloga je pokušati sakupiti ga vrećama, no ništa u vezi s tim još nisu pokušali učiniti.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.