Znanost
919 prikaza

S Grenlanda se odlama santa površine Mljeta

Otapanje leda na Grenlandu
Pixabay
Grenland nikada u modernoj povijesti nije bio topliji nego ove godine. 85 posto je pod ledom, samo dokle?

Ljeto na Grenlandu bilo je ove godine čak 2,3 stupnja Celzija toplije od prosjeka za prethodnih 35 godina. Direktna posljedica zatopljavanja koje prati Danski meteorološki institut, jest to da se s njegovih sjevernih obala odlama santa leda površine čak 95 četvornih kilometara, odnosno površine otprilike kao našeg otoka Mljeta. Istraživač Jason Box objasio je za dansku novinsku agenciju Ritzau da se pojačano otapanje leda ove godine na Grenlandu primijetilo još u travnju.

Na čak 12 posto ledene površine Grenlanda izmjerili su otapanje veće od jednog milimetra, te najviše temperature na Grenlandu za travanj još od početka mjerenja. Grenland je, inače, poluautonomni teritorij koji pripada Danskoj, sa sporadičnim zahtjevima za samostalnosti. Geološki je dio Sjeverne Amerike, duljine je oko 2800 kilometara, širok oko 1000, dakle najveći je svjetski otok, ali na njemu živi samo 56.000 stanovnika, jer je 85 posto njegove površine pod stalnim ledom.

Barem je do sada bilo 85 posto, jer se globalno zagrijavanje kao dio klimatskih promjena i tamo sve snažnije osjeća. Kao u ovom slučaju, riječ je u pravilu o ledenjacima koji se tope i koji kližu u more. Više o ovom slučaju možete pročitati, pogledati slike i videouratke na stranici Jasona Boxa. A NASA-inu animaciju rekordno niskog ovogodišnjeg minimuma ledenog pokrova na Arktiku, možete pogledati na snimci dolje.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.