Znanost
409 prikaza

Borba protiv klimatskih promjena: uspjeli su pretvoriti CO2 u stijenu

Bazaltne stijene uz more
By Acaro - Praca własna, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php
Utiskivanje CO2 u tlo do sada nije zaživjelo zbog opasnosti od curenja. Ali CO2 pretvoriti u stijene...

Klimatske promjene prijete i čovječanstvu i životu na Zemlji u cjelini. Ovo će ljeto, bez sumnje, biti još jedno u nizu rekordno najtoplijih, kao i cijela godina, a čovječanstvo i dalje ne smanjuje emisije CO2. Znanstvenici sa Sveučilišta Columbia iz New Yorka uspjeli su, međutim, razviti metodu pretvaranja CO2 u stijenu, te su to objavili u časopisu Science.

Metoda je revolucionarna zato što dosadašnji planovi utiskivanja CO2 u tlo, primjerice u bivše naftne bušotine, nisu zaživjele zbog objektivnih ogromnih opasnosti da tako utisnut plin stane curiti. A to bi bilo opasno i za klimu i za ljude i životinje u okolici. Znanstvenici oko Juerga Mattera sad su, međutim, uspjeli postići utiskivanje CO2 u bazaltne stijene. A one čine 10 posto stijena na površini kopna i većinu oceanskog dna.

Za svoj su eksperiment putovali na Island, gdje su, uz adekvatne postupke, postigli da se nakon dvije godine čak 95 posto CO2 s kojim su se poigravali, mineralizira i ostane za naredne milijune godina vezan uz bazaltnu stijenu u kojoj su ga znanstvenici zarobili. I to sve na dubini između 400 i 800 metara.

"Do sada se smatralo da takva karbonizacija iziskuje stotine, pa i tisuće godina. Naša metoda sada pokazuje da se ovo može postići za manje od dvije godine", zaključili su u svojoj studiji. No, sada se otvaraju dva problema. Prvo to što bi jedna tona takvog skladištenja CO2 koštala 26 eura, a drugi, puno veći, što je za ovakvo mineraliziranje jedne tone CO2 potrebno 25 tona vode, što je apsolutno previše.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.