Znanost
236 prikaza

Saznajte hoćete li umrijeti u sljedećih pet godina

Grob
Thinkstock
Upitnik ispitan na više od 35.000 pacijenata u dva doma zdravlja u Škotskoj pokazao je 80 posto točnosti

Liječnici tvrde da su pronašli način na koji mogu odrediti koliki je rizik da pojedinac umre unutar sljedećih pet godina. I to uz pomoć jednostavnog upitnika.

Uz predvidiva pitanja o pušenju i povijesti bolesti, ali i više nijansiranim upitima o vašem tempu hoda, stavu o osobnom zdravlju i koliko auta posjedujete, znanstvenici koji stoje iza upitnika nazvanog Ubble tvrde da osobama u dobi od 40 do 70 godina starosti mogu odrediti rizik od smrtnosti, kao i alternativnu Ubble dob.

Rezultati se baziraju na analizi zdravstvenih informacija više od milijun odraslih osoba u Velikoj Britaniji, koje su proveli stručnjaci na Karolinska institutu u Švedskoj.

Upitnik je prethodno testiran na više od 35.000 pacijenata u dva doma zdravlja u Škotskoj, te je otkriveno da mu je točnost predviđanja 80 posto. A odsad i javnost, točnije bilo tko s pristupom internetu može otići na stranicu ubble.co.uk i odgovoriti na pitanja, te saznati svoje rezultate.

Mjerenje tlaka | Author: Davor Puklavec (PIXSELL) Davor Puklavec (PIXSELL)

Znanstvenici iza upitnika tvrde da iako se rezultati ne bi trebali shvatiti kao 'determinističko predviđanje', oni mogu ljudima omogućiti da shvate pod kolikim su rizikom bez odlaska na različite preglede i laboratorijska testiranja.

Istodobno, drugi stručnjaci strahuju da bi ovaj online test mogao potaknuti rast 'cyberhondrije'. 

No jedna od autorica istraživanja, dr. Andrea Ganna s Karolinska instituta, izjavila je: "Činjenica da se rezultati mogu izmjeriti online uz pomoć kratkog upitnika jako je uzbudljiva. Nadamo se da će naši rezultati s vremenom pomoći liječnicima da brzo i jednostavno prepoznaju pacijente iz rizične skupine. Naravno, rezultati nisu potpuno sigurni i ne bi se trebali smatrati krajnjim predviđanjima".

Znanstvenici smatraju da su informacije koje pojedinci mogu sami pružiti puno bolji pokazatelji rizika od mjerenja krvnog tlaka i pulsa. Također, brzina hoda više ukazuje na mogućnost smrtnosti od pušenja i drugih mjerenja koja uključuju stil života.

Nakon ispunjavanja upitnika, ispitanici doznaju kolika je šansa da će umrijeti unutar sljedećih pet godina kao i 'Ubble dob', tj. koliko su u prosjeku stare osobe koje imaju jednake šanse u općoj populaciji.

Profesori Simon Thompson i Peter Willeit s Cambridgea izjavili su da je ideja o ublle godinama slična raširenom konceptu srčane dobi za pacijente s rizikom od srčano-žilnih oboljenja. "Hoće li ovo pomoći individualcima da poboljšaju stav o zdravstvenom stanju ili će samo potaknuti 'cyberhondriju', sporna je točka", izjavili su profesori.

Dakle, ako niste skloni 'cyberhondriji', slobodno riješite upitnik, a ako ste dosad pokazivali znakove hipohondrije, možda je bolje da ipak samo pokucate na vrata svojem liječniku, piše Independent.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.